Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo v písecké Sladovně chutná, hrálo si s ním již 6000 lidí

Písek – Po rekordním loňském roce, kdy písecká Sladovna ztrojnásobila návštěvnost, její úspěch pokračuje. Výstavu 
S jídlem si nehrajem', jež trvá do 27. dubna, vidělo za necelé dva měsíce již skoro 6000 lidí. Fenomén jídla oslovil všechny generace.

19.3.2014
SDÍLEJ:

Písecká Sladovna láká na hravou výstavu S jídlem si nehrajem'. Děti čeká karfiolový les, mlýn, řádění v kuchyni, hrnce s očima i zábavné prolézání žaludkem. Výstava trvá do 27. dubna.Foto: Deník/ Václav Pancer

Výstava zabírá dva sály, Vysoké a Nízké trámy. V prvním děti poznávají, jak se rodí potraviny, druhý se proměnil 
v kuchyni, kterou doplňuje obří střevo ve formě tunelu.

Ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová má pocit, že děti 
o něco raději zůstávají v Nízkých trámech. „Klouzají po jazyku a do jícnu, prolézají střevem. Holčičky si hrají s divadýlkem, kluci na rytíře v kostýmech z kuchyňského nářadí 
a pak se většinou celé rodiny sesednou u ohromného jídelního stolu a dají si svačinu – někdy kašírovanou, někdy svou vlastní donesenou. Ve Vysokých trámech je bezpečně nejoblíbenější kombajn a děti si moc rády hrají s pecí a obchůdkem,“ řekla ředitelka.

Hravá písecká galerie cílí tentokrát spíše na menší děti. Jezdí ale celé rodiny. „Hlavně nás překvapuje, jak děti, které se neznají, spolupracují, například u jídelního stolu. A především fakt, jak si i starší děti hrají společně s dospělými,“ řekla Dagmar Sedláčková 
z marketingu Sladovny.

Písecká Sladovna láká na hravou výstavu S jídlem si nehrajem'. Děti čeká karfiolový les, mlýn, řádění v kuchyni, hrnce s očima i zábavné prolézání žaludkem. Výstava trvá do 27. dubna.Výstava zaujala i odborníky z gastronomie. Oceňují naučný rozměr. Za dobrý nápad ji označil Petr Šíma, šéf jihočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „Mohla by dětem ukázat, co jíst, že do sebe nemusí cpát jen sladkosti. Výborným nápadem jsou workshopy – když děti například vidí, jak se dělá palačinka, budou to vyžadovat doma. V Horním Rakousku nebo Švýcarsku mají běžně školní výpravy, které jsou úspěšné: chodí do statků a vidí, jak kráva dojí mléko nebo že se z něho dá udělat sýr,“ řekl Petr Šíma.

Fenoménu jídla se ve Sladovně daří. Za necelé dva měsíce zlákalo již 5854 lidí, rekordním dnem byla zatím sobota 22. února, kdy si s jídlem hrálo 270 dětí a dospělých. Sladovna tak pokračuje v loňském úspěchu, kdy pod novým vedením meziročně ztrojnásobila návštěvnost na více než 33 000 lidí. Trend byl vzestupný, nejvíc lákal labyrint Mraveniště – ten se pro velký zájem prodlužoval do ledna a mravencem se v něm stalo 13 643 návštěvníků.

Výstava o jídle potrvá do 
27. dubna. Hlavním počinem sezony bude od 17. května Les, kdy stromy prorostou všemi patry Sladovny.

Autor: Václav Koblenc

19.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rome a Julie

Shakespeare se zamiloval. Kde? V Libni

Gabriela Koukalová na mistrovství světa.
4

Jak je na tom Koukalová? Její tělo v plné zátěži stávkuje

Unikátní levhartí dvojčata a předčasný advent: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 23. listopadu 2017.

Doping? Řešení stále odsouváme, štve Hamzu

Stále nic nového. Dopingová aféra v biatlonu pořád nemá v dohledu konečné resumé. Podle šéfa českého svazu Jiřího Hamzy vedení světové federace (IBU) alibisticky jen čeká na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV).  

Příběh fotografie, která obletěla Česko, nemá šťastný konec. Muž zemřel

Po sociálních sítích se od úterý šíří fotografie, kterou jako první uveřejnili na svém profilu pražští záchranáři. Snímek zachycuje lékařku Katarínu Veselou, která se rozplakala krátce po tom, co s kolegy převezli do pražské fakultní nemocnice mladého muže po zásahu elektrickým proudem. Příběh ale neměl šťastný konec a muž svým zraněním nakonec podlehl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT