Před soud se ve čtvrtek dostala trojice mužů z Tábora, které spojuje účast ve společnosti Senior resort: Stanislav Snášel, Karel Berka a Martin Hart. Kromě nich v obžalobě figuruje suma přes 6,2 milionu korun a dva trestné činy: zločin podvodu ve stádiu pokusu a zpronevěra.

Státní zástupkyni Aleně Peškové trvalo půl hodiny než obžalobu přečetla, poškozených obyvatel z českobudějovického Senior domu je totiž více než sto a přes 50 z nich se hlásí o náhradu škody.

„Oba skutky se vztahují ke kaucím, které nájemníci skládali při podpisu smlouvy a které je povinnost při ukončení nájemní smlouvy vrátit. První skutek spočívá v tom, že obžalovaní dopisy nájemce vyzvali, aby dorovnali kauce, neboť byly použity na úhradu dlužného nájemného. To ale nebyla pravda: jednak ty kauce nebyly k dispozici a jednak nájemníci nic nedlužili," říká žalobkyně.

Peníze nebyly nikde

Zpronevěřit měli přes 3,6 milionu. „Obžalovaní je použili na jiné účely, peníze nebyly nikde, dokonce přímo v senior domě obžalovaný Snášel uváděl, že za ně byly nakoupeny akcie," dodává Alena Pešková s tím, že části kaucí se nakonec policie domohla.

To ale obžalovaní odmítají, Stanislav Snášel tvrdí, že je policii sami předali. Proto „ničemu nerozumí, nic nechápe, nic neudělali, obžaloba se zakládá na lžích ve snaze je kriminalizovat a jejich případ medializovat."

„Žádali jsme policii, aby kauce zajistila, ale nečinila. Jak bychom je mohli nabízet, kdyby neexistovaly? Na nic jiného jsme je nepoužili a v plné výši je pak předali. Teď je policie dva roky zadržuje a tím ty lidi poškozuje na úrocích," hájí se.

„Nikdo z nás nechápe, jak jsme se mohli ocitnout před soudem, když kauce existují a jsou k dispozici. Toto je křivé a trestuhodné obvinění. Jsem zvědavý, jestli paní státní zástupkyně těm lidem uhradí úroky," nezdráhal se útočit na stranu žaloby. Zároveň Stanislav Snášel odmítá, že by seniorům psaly jakékoli výhružné dopisy.

Formální dosazení lidí

Na začátku příběhu byl Stanislav Snášel a jeho společník František Janů (bývalý společník Setuzy), kteří se rozhodli postavit soukromý dům pro seniory. Do vrcholných orgánů akciové společnosti potřebovali dosadit „lidi". Formálně, bez nároků na odměny.

Našli se Karel Berka, se kterým se Stanislav Snášel zná 25 let, a Martin Hart, s nímž ho pojí dvanáctiletá známost. Coby člen respektive předseda představenstva sem tam něco podepsali, ale o chodu společnosti podrobnosti neznali. Zatímco člen Karel Berka „občas" z banky vybral miliony, předseda Martin Hart ani korun.

Novou společnost Senior resort museli založit na přání banky, u níž žádali úvěr. Chtěla, aby příjemce byl čistý. Během tří let z firmy v hotovosti odešlo přes 33 milionů korun. Vybírat je měli Stanislav Snášel, Karel Berka a účetní.

Komplot několika lidí?

Finanční problémy na sebe nenechaly dlouho čekat, obžalovaný Snášel za tím ale vidí komplot několika lidí, kterým se líbil jeho majetek v hodnotě 700 milionů. Na scénu se pak  dostal insolvenční správce. První byl soudem odvolán a nahrazen jiným. To už ale nájemníci neplatili za bydlení firmě Stanislava Snášela, ale na účet, který jim určil správce. V tomto okamžiku nastal úkol pro Martina Harta.

Nejdříve na základě pokynu Stanislava Snášela lidem napsal, že zase mají platit jim a pak v ruce držel necelé tři miliony. „Přinesl mi je (S. Snášel), že to jsou kauce, které mám předat policii, aby nešly insolvenčnímu správci. Kde je vzal nevím, byly zalepené v igelitové tašce, týden jsem je měl doma," uvedl v přípravném řízení Martin Hart.

Obvinění od kriminalistů si vyslechli loni v říjnu, v té době byl již Stanislav Snášel ve vazbě za úvěrový podvod. Propuštěn na svobodu byl letos v únoru, když mu odvolací vrchní soud trest z osmi let zkrátil na 1,5 roku. Od kriminalistů si vyslechl ještě další dvě obvinění, Karel Berka další jedno. Trojici hrozí až osmiletý trest. Hlavní líčení bude pokračovat v polovině února.