Stát zůstaly už první rychlíky. Od Prahy například ve stanici Hluboká nad Vltavou. „Stáli jsme venku na perónu, v zimě," popsal situaci jeden 
z cestujících. „Lidé nevěděli, jestli mají zůstat na dešti nebo jít zpátky do vlaku, protože se báli, aby jim neujel autobus náhradní přepravy."

Muž středního věku dodal, že jel z Horusic na rehabilitaci a kdyby mu tam nevyšli vstříc, přišel by o čas i tři sta korun. Vlaky byly zpožděné celé dopoledne. „Čekám na kamarádku, jede z Tábora, teď mi volala a nadávala," komentovala situaci ještě před půl jedenáctou v hale českobudějovického nádraží Hana Rolfová, studentka Jihočeské univerzity.

„V Táboře jsme měli 40 minut zpoždění, pak se to snížilo na 35. Bojím se, že nestihneme přednášku," doplnila za pár minut očekávaná kamarádka Denisa Zedníková. Cestující si stěžovali i na to, že zprvu ani nebylo jasné, jestli pojedou dál vlaky, nebo je do cíle odveze náhradní přeprava. Podle Jakuba Ptačinského, mluvčího Správy železniční dopravní cesty, se zprvu zdálo, že závadu na počítačových programech se podaří brzy objevit. Takovou informaci dostali i pracovníci Českých drah, proto se zdrželo shánění náhradní přepravy. „Chybu se ale dlouho nedařilo najít," uznal Jakub Ptačinský s tím, že plně obnoven byl provoz 
v 9.14 hodin, i pak ale měly vlaky zpoždění.

Na železnici zavládl chaos

Pořádnou dávku překvapení servíruje v posledních dnech železnice cestujícím v Českých Budějovicích. Dopředu naplánovanou výluku, která se týká tří tratí vedoucích z Českých Budějovic do Českých Velenic, Horního Dvořiště a do Volar, v úterý nad ránem doplnil i kolaps počítačové sítě ve stanici v krajském městě. Po část dopoledne tak byly vyřazeny z provozu i tratě na Plzeň a na Prahu. Část cestujících postupně odvážely autobusy. V jiných vlacích se strojvedoucí vrátili k papírovým příkazům k jízdě a o volné trati se informovali výpravčí navzájem telefonicky. Elektronický systém zabezpečení dopravy nefungoval.

Někteří cestující pak museli v krajském městě vyřešit i to, že náhradní autobusy pravidelné výlukové dopravy 
z Českých Budějovic vyjíždějí na Český Krumlov dříve, než by vyjížděly vlaky podle jízdního řádu.

„Nikde to není veřejně oznámeno. Já, když chci jet 
v úterý vlakem, tak to nemohu předem vědět, že bude výluka," zlobil se v úterý před českobudějovickým nádražím Jiří Sládek z Českých Budějovic, který mířil do Holubova na chatu. „Kdybych šel přímo na vlak po desáté, tak přijdu 
a budu koukat, že autobus náhradní dopravy už je v Boršově," rozčileně dodal chatař, který se na cestu chystal s kamarádem Josefem Majerem. „Máme to jako výlet," uvedl Josef Majer a naznačil, že takový začátek cesty by byl hodně nepříjemný.

S podobnou změnou odjezdu se Jiří Sládek při svých cestách do Holubova ještě nesetkal. „Na tomhle směru nikdy nebyl posunut čas odjezdu. Ať vlak nebo autobus, měl by jet v 10.06, když je podle jízdního řádu odjezd 10.06," rezolutně konstatoval Jiří Sládek.

A překvapeni byli před budějovickým nádražím i ostatní cestující. „Ráno jsem byla 
u lékaře, teď se vracím domů," řekla Anna Titlbachová 
z Třísova. „Kdybychom si to ráno neřekli v autobusu při cestě do Budějovic, že je odsud odjezd dříve a spolehla jsem se na to, že vlak jede v deset, tak jsem to nestihla," upozornila Anna Titlbachová.

Podle Českých drah odjíždí náhradní autobusová doprava z Českých Budějovic směrem na Český Krumlov zhruba 
o patnáct minut dříve proto, aby byl spoj včas v Českém Krumlově. Náhradní cesta po silnici totiž trvá déle než jízda vlakem. V Českém Krumlově přitom čekají další vlaky, které musí vyjet kvůli návaznosti jízdních řádů na čas.

Radka Pistoriusová, tisková mluvčí Českých drah, ale upozorňuje, že pokud někomu ujede zastávkový autobus 
z Českých Budějovic, může využít ještě přímý spoj, který vyjíždí z krajského města v 10.06, jenže ten zase míří přímo do Krumlova a zastávky na trase míjí. Cestující, kteří nestihnou zastávkový autobus v Budějovicích, mají na vybranou. Buď počkají na další spoj (přibližně dvě hodiny), nebo (pokud nechtějí čekat) dojedou přímo do Českého Krumlova. Odtud cestující nabere na zpáteční cestě zastávkový autobus, který je dopraví do cíle.

Podle Radky Pistoriusové však dráha udělala pro informování cestujících maximum. „O výlukách informujeme cestující s předstihem minimálně 14 dnů na našich webových stránkách, ve všech dotčených stanicích, v informačním centru a prostřednictvím médií," uvedla Radka Pistoriusová. Lze volat i na infolinku na číslo 840 112 113. Výluky v Českých Budějovicích potrvají do května.