Podle starosty Pavla Vondryse by dotace měla být více než osm milionů korun. Tyto peníze však půjdou nejen na studnu, ale i na rekonstrukci dětského oddělení Šmidingerovy knihovny. „Je to částka, o kterou jsme žádali. Uvidíme, jaké náklady budou uznatelné pro dotaci," přiblížil. Dokončení studny by mohlo přijít asi na milion korun.

Jak uvedl archeolog Muzea středního Pootaví Eduard Červenka, významnější archeologické nálezy už nečekají. Více o minulosti by ale mohly přinést rozbory odebraných vzorků zeminy. „Pyly, které se v nich objeví, by mohly ukázat na to, jaké rostliny tady kdysi rostly," říká.

Ve čtyřech metrech má být voda

Vrt dělaný při objevu studny ukázal skalní podloží v hloubce 12,5 metru, ve čtyřech má být voda. Kvůli termínům vázaným na dotace nebylo možné studnu tehdy vyhloubit. Byla odtěžena do dvou metrů a ohrazena. V odtěžené části byl nalezen keramický materiál datovatelný do 2. pol. 13. století.

Studna byla nečekaně objevena při rekonstrukci strakonického hradu v letech 2005 a 2006. Na její existenci ukázal geologický průzkum. I archivní doklady potvrdily, že tam kdysi něco podobného studni bylo.