Podle vedoucí provozní oblasti Východ Olgy Štíchové se jedná o metodu, která pomáhá odhalovat na kanalizaci nelegálně napojené odběratele. A zároveň i případy, kdy si někteří vlastníci nemovitostí připojí do splaškové kanalizace dešťové svody.

Splašková kanalizace je totiž výhradně určené pro odpadní vodu z domácností a vznikají tak problémy hlavně na čerpacích stanicích, které jsou dimenzovány pouze na jistý objem splaškových vod.

Při zahájení kontroly musejí pracovníci ČEVAKU vždy informovat místní hasiče, protože použití kouřostroje může vyvolat dojem začínajícího požáru. V přístroji se totiž podle Olgy Štíchové vytváří umělá bílá mlha, která se ventilátorem vhání do kanalizace a přípojek.

„Mlha je zdravotně nezávadná. Stejnou používají  například filmaři nebo organizátoři rockových koncertů. Z kanalizace a přípojek  mlžný kouř pomocí komínového efektu stoupá do dešťových svodů, dešťových vpustí nebo odvětrávacích komínků nad střechy domů," uvedla Olga Štíchová.

Výzva k nápravě, až pak pokuta

Na první pohled se tak dá zjistit a průkazně doložit, že nemovitost je napojena na kanalizaci, i že jsou na ni napojeny dešťové vody.

V případě, že vodohospodáři zjistí napojení nemovitosti bez smlouvy či neoprávněné napojení dešťové vody, majitele písemně upozorní na pochybení a vyzvou ho k nápravě.

„Za neoprávněné vypouštění odpadních vod do kanalizace, to znamená bez platné smlouvy, hrozí vlastníkovi pokuta, která může v krajním případě vyšplhat řádově do statisíců korun," doplnila mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Kouřostroj umí podle Olgy Štíchové odhalit i poruchu, například místo, kde se kanalizace propadla a je neprůchodná.