Školy v centru Českého Krumlova mají ale smůlu. Možností, kde venku cvičit, příliš nemají. Určitou záplatou je alespoň městský park, jenomže ten po nedávné revitalizaci tělocvikářům příliš nevyhovuje.


„V parku bylo sportovní hřiště, kde, snad krom skoku vysokého, šla páchat všechna standardní tělocvičná odvětví. Toto hřiště se zčásti nechalo ladem, zčásti se transformovalo do prolézačkového hřiště pro školkový a školní potěr. Je to škoda," posteskl si Karel Dvořák, ředitel Základní školy Linecká Český Krumlov, která s parkem přímo sousedí. „O revitalizaci městského parku toho bylo řečeno i napsáno již mnoho. Jeden názor z toho všeho ale na mne po očku pomrkává – s vaničkou se vylilo i dítě, a bohužel, tentokrát téměř doslovně."

Městský park využívá například i Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště Český Krumlov. „Je pravda, že možností, kde venku cvičit, v centru města příliš nemáme," přitakala ředitelka školy Martina Kokořová. „Na druhou stranu, myslím si, že na tom park po revitalizaci tak špatně není. Leccos se v něm ještě dělat dá."

Žáci jsou ale z nového parku nadšení. V první řadě si pochvalují, že už se po něm nepotulují a nepovalují opilci a jiné podobné existence. „Když jsme v parku cvičili, koukali na nás a také na nás pokřikovali, což bylo nepříjemné. S novým parkem naštěstí zmizeli," řekl šesťák ze ZŠ Linecká Filip Hanzák.


Školáci se také shodli, že ačkoliv jim nový park neumožňuje dělat některé sporty jako dříve, cvičí se jim v něm přece jenom lépe. „Už neděláme třeba hod daleký, ale to vůbec nevadí. Výborně se nám běhá po novém povrchu cest, takže to je určitě velmi příjemná změna," řekl dvanáctiletý Vladimír Procházka.


Soňa Petráková z informační kanceláře starosty Českého Krumlova sdělila, že ve věci hřiště v městském parku probíhá reklamační řízení. „Reklamace se týká uvedení hřiště do odpovídajícího navrženého stavu, to jest využití hřiště pro volnočasové aktivity a školy v okolí," řekla.


Podle mínění starosty Dalibora Cardy mohou školy městský park využívat pro své hodiny tělesné výchovy naplno. Nemohou ale počítat s tím, že se v parku objeví například fotbalové branky.


Park po revitalizaci si nemůže vynachválit například Eva Pejchalová, ředitelka krumlovského pracoviště Českého červeného kříže, který zde pořádá Hlídky mladých zdravotníků.


„Pro naše potřeby je to určitě perfektní. Nové uspořádání se nám velmi líbí, takže z našeho pohledu rozhodně palec nahoru," zhodnotila Eva Pejchalová.