Jsou to tři roky, co město získalo třísetmilionovou dotaci, tři roky, kdy areál vypadá stále stejně, ale v pozadí se vede něco, co by se dalo nazvat s trochou fantazie papírovou válkou.

Připomeňme, že její poslední bitvou bylo převedení veškeré agendy Integrovaného operačního programu z Ministerstva kultury na Ministerstvo pro místní rozvoj. Po takřka roce a půl od vyhlášení prvního výběrového řízení na stavební práce teď čeká město nový výběr téhož. Oficiální důvod: Chyby ve výběrovém řízení, které město vypsalo. Aktuální informace ale hovoří o tom, že nové výběrové řízení by mělo být nastaveno tak, že by se mohly vybrat třeba i dvě firmy najednou. Tak, aby se práce stihly.

Dobrou zprávou je v tomto případě fakt, že dokončení prací na obnově klášterů mělo být původně hotovo do června roku 2015. Ale vypadá to, že Český Krumlov dostal dva měsíce 
k dobru. Předávání agendy 
z ministerstva na ministerstvo se totiž protáhlo, a tak podle starosty Dalibora Cardy přislíbilo Ministerstvo pro místní rozvoj prodloužení termínu o stejný čas, tedy do srpna 2015.

A aby bylo dokreslena alespoň část toho, co obnáší chystaná revitalizace, můžeme lehce nahlédnout do zprávy o projektu. Z vyčteme například to, že od začátku projektu už město investovalo přes dvacet milionů korun v kolonce takzvaných uznatelných nákladů, tedy těch, které by měly být přislíbenou dotací zpětně proplaceny. Jen od března do září letošního roku to bylo 2,3 milionu. Zaplacené musely být expertní poradenské služby a mzdy těch, které město na přípravu projektu zaměstnalo.

Neuznatelné náklady se také šplhají vysoko. Celkově se v rámci projektu v této kolonce počítá s 3,6 milionu, od začátku projektu uvádí zpráva jako neuznatelné náklady 1,7 milionu korun.

Jen realizační tým se od začátku projektu sešel na padesáti šesti jednáních. Poskytovateli dotace už bylo předloženo sedm monitorovacích zpráv o projektu. Od začátku prací na projektu bylo na Ministerstvo kultury městem předloženo již 54 oznámení příjemce o změně projektu. Byla vyhlášena další výběrová řízení, například na restaurování nástěnných maleb, vyrábí se nové cembalo. A tento výčet by mohl ještě dlouho pokračovat.

Město je tedy na prahu nového výběrového řízení na stavební práce. Tedy to nejdůležitější, neboť z celkové sumy uloupne bezmála dvě stě milionů korun. Jen, co úředníci z Centra pro regionální rozvoj a Ministerstva pro místní rozvoj překontrolují vše potřebné, bude vyhlášeno jako druhé v pořadí. První trvalo i se všemi kontrolami a odvoláními 14 měsíců. A skončilo patem.

Jak výstižně dodal jeden ze zastupitelů Jan Vaněček (ČSSD): „Kdyby se z nějakých důvodů někdo zase odvolal, zase se vše nějak zpozdilo, musel by se dělat třetí pokus a mohl by se termín dokončení posunout ještě dál?"

„Já myslím, že pokud by se to tentokrát nestihlo, bylo by to velmi špatné," dodal Dalibor Carda. Je tedy pravděpodobné, že třetí pokus by se už nekonal. V takovém případě by ale město muselo vrátit nejméně 16 milionů, které dosud dostalo proplacené z dotačního rance a asi by muselo počítat i s pokutou.