„Byl jsem tímto nečekaným a mechanicky proneseným výrokem naprosto šokován," popisuje své prvotní zděšení šestatřicetiletý muž. S tím, že je jeho včas označená jízdenka falešná, nesouhlasí. Tvrdí, že ji koupil v srpnu v automatu na zastávce MHD ještě s jedním lístkem.

Dopravní podnik (DP) chce podle svého mluvčího Radka Filipa nechat jízdenku prozkoumat soudním znalcem. Ten by měl poznat, zda byla jízdenka vadná z výroby, nebo upravená.

František Nestával ale na základě rady od právníka odmítl lístek vydat. Bojí se, že by přišel o jediný důkaz své neviny a že by expertíza objednaná dopravním podnikem nemusela být objektivní. K posouzení předložil druhý lístek, který si koupil v automatu ve stejnou dobu.

Podle Radka Filipa ale znalec nemůže zkoumat jinou jízdenku. „Vyzveme pana Nestávala, aby nám doložil jízdenku, kterou v autobuse označil. Pokud ji nepředloží, budeme to posuzovat tak, že jel bez platného dokladu, protože ho nemáme," uvedl.

Může z automatu vypadnout vadná jízdenka? Jak připustil Slavoj Dolejš pověřený řízením DP, v minulosti se to už stalo. „Reagenční vrstva může být na některých místech kotouče s jízdenkami nanesena méně. Ale ten případ se opravdu stal jen jednou," tvrdil Slavoj Dolejš.

Jak dále uvedl Slavoj Dolejš, po předchozích zkušenostech začali od svých dodavatelů jízdenek vyžadovat větší garance. „Už by se nemělo stát, že při výrobě by došlo k chybě a jízdenka z automatu vyšla špatná," řekl Deníku Slavoj Dolejš.

Spor o neplatný lístek může skončit až u soudu. Pokud cestující František Nestával vydá inkriminovanou jízdenku dopravnímu podniku a prokáže se, že je vadná z výroby, nebude muset platit pokutu 600 Kč, dopravní podnik mu vrátí peníze za jízdenku a dle slov Slavoje Dolejše by mu poskytl i kompenzace, například volnou jízdenku na určitou dobu.

Pokud by však expert označil jízdenku za upravenou, cestující ponese plné následky, včetně úhrady expertízy. Může si ovšem také nechat vyhotovit vlastní posudek, který může stát 5 až 35 tisíc korun. Dopravní podnik by si pak pravděpodobně objednal vlastní expertízu a v případě neshody znalců by celý spor musel rozřešit soud.

Pocity zoufalé bezmoci

František Nestával je ale rozčarovaný i z chování přepravních kontrolorů, ačkoli uznává, že sám ztratil v danou chvíli hlavu. Když jej revizor vyzval k předložení občanského průkazu, zažíval František Nestával pocity zoufalé bezmoci a propadl panice. Bál se totiž, že nestihne vystoupit na nádraží, kde chtěl nasednout na vlak do Tábora, kam měl namířeno na setkání nakladatelů v rámci knižního festivalu Tabook.

„Přestože jsem měl již občanku v ruce, zabránil mi revizor na nádraží vystoupit a s pomocí kolegy mne hrubým násilím za bujarého veselí ostatních pasažérů natlačil zpět do sedadla a nedovolil mi vystoupit dříve než ve stanici Dobrovodská, čímž jsem zmeškal vlak," popisuje František Nestával.

Podle Slavoje Dolejše k tomu ale vůbec nemuselo dojít, kdyby se cestující nerozlítil a občanku revizorům hned dal. Pokud to totiž neudělá, je cestující ze zákona povinen setrvat na místě pro zjištění totožnosti policií.

Dopravní podnik má z celého incidentu zvukovou nahrávku, kterou měl náš Deník možnost slyšet. Je z ní patrné, že revizor mluví s cestujícím slušně a zachovává klid.