Potvrdilo se ale, že letní kino nemusí mít o návštěvníky nouzi. Možná pomohlo, že několik sezon byl vstup zdarma, protože na starší technologii se daly promítat jen „ohrané" snímky. Aby se dostalo i na novější filmy radnice na letošek pronajala novou technologii.

Paradoxně ale změna nebyla úplně bez problémů. Na internetu se například objevila kritika na kvalitu zvuku. „Zkazit tak hezkej film – Teorie tygra, tak mizerným zvukem, to se fakt nepovedlo," reagoval například na jedno z červencových promítání Jaroslav Hrubý.

Stížnosti na sníženou kvalitu zvuku v letním kině zaznamenali také na českobudějovické radnici. Náměstek primátora pro oblast kultury Jaromír Talíř Českobudějovickému deníku řekl, že na základě připomínek návštěvníků Háječku pak pracovníci magistrátu kontaktovali firmu, od níž má město digitální promítací technologii pronajatou.

„Odborníci z této firmy minulý týden vyměnili část počítačového zařízení, které nyní lépe komunikuje s reproduktory. Potíže se zvukem by tím měly být vyřešeny. Alespoň jsme od té doby žádné další stížnosti nezaznamenali," uvedl Jaromír Talíř. 

Filmy za padesátV minulých sezonách byl vstup do Letního kina Háječek zadarmo. Letos se platí 50 korun, ale zájem diváků se nezmenšil.

Promítačku možná koupí

Výměna části počítačového zařízení pomohla zvuku v českobudějovickém Letním kině Háječek. Svědčí o tom také reakce na internetu na webových stránkách kina.

„Na filmu Deadpool byl skvělý zvuk. Vůbec jsme si nemohli stěžovat. Sice kino nebylo narvané kvůli horšímu počasí, ale bylo to super," napsala na sociální síť své dojmy Míša Jiráčková.

Jak ale konstatoval pro Českobudějovický deník náměstek primátora Jaromír Talíř, problémy se zvukem 
u filmů promítaných v Háječku nemusí být úpravou současné technologie docela vyřešeny. „V prostoru letního kina je problém s odrazy zvuku, což ale nesouvisí 
s promítací technologií. Dostavbou nedaleké budovy společnosti E.ON se změnily zvukové poměry v této lokalitě," vysvětlil Jaromír Talíř s tím, že problémem se zástupci magistrátu začnou zabývat po skončení letošní promítací sezony. „Budeme se snažit najít řešení, která by problémy s přenosem zvuku vyřešila," doplnil náměstek primátora.

Deník se v pátek opakovaně snažil získat i vyjádření provozovatele kina Jana Turinského, ten ale nezvedal mobilní telefon.

S promítací technologií, kterou si pro letošní rok pronajali na zkoušku, jsou Budějovičtí kromě dočasných problémů se zvukem spokojeni. „Po skončení sezony vše vyhodnotíme. Zvažujeme, zda pro příští roky promítačku neodkoupit. Chceme-li promítání 
v Háječku zachovat, nebylo by účelné, abychom si promítačku každý rok pronajímali," dodal Jaromír Talíř 
s tím, že nejde o zcela nové, nýbrž repasované zařízení 
s platnou zárukou.

V srpnu se bude promítací zařízení měnit také 
v samotném kině Kotva, pod které letní kino patří.

Letní plátno táhneO tom, že letní kina překonala diváckou krizi, svědčí například to, že putovní Kinematograf bratří Čadíků baví zájemce už řadu sezon. Promítá pod ztemnělou oblohou nejen ve velkých městech, jako jsou České Budějovice, ale i v obcích, jako je Libníč.