Jeho verše zhudebnil syn Roman Dragoun, který také některé z nich zahrál a zazpíval při páteční vernisáži výstavy v Prácheňském muzeu věnované 100. výročí malířova narození. „Název expozice Poslední romantik mimořádně výstižně vyjadřuje malířovu osobnost i jeho vroucí vztah k rodnému městu a vlasti, jež výrazně prostupuje celým dílem výtvarným a literárním, jeho upřímnou vnitřní víru spojenou s pokorným přístupem k vyměřenému času člověka na zemi," charakterizovala umělcovu osobnost kurátorka výstavy Irena Mašíková Konštantová.

Velká účast na vernisáži potvrdila, že Písečané svého Mistra milovali a nesmírně si ho vážili. F. Roman Dragoun neodmyslitelně patří k Písku. „Dodnes si mnozí pamatujeme na staršího pána ve vlajícím kabátě a klobouku, který chodil po píseckých ulicích, občas se zastavil, otevřel skicák a něco kreslil," připomněl na vernisáži ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek. Vztah malíře k Písku připomněl také jeden z jeho žáků, akademický malíř Roman Kubička, který mimo jiné uvedl: „Klíčovými místy života Františka Romana Dragouna byly kromě Prahy, kde jeho kariéra přirozeně začala, především Brno a město Písek, k jehož malebnosti a historii měl mimořádný vztah."

Lidé, kteří měli příležitost poznat Františka R. Dragouna a jeho tvorbu, oceňují jeho nesmírnou pracovitost a perfektně zvládnuté výtvarné řemeslo. Vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění, kde byl žákem profesorů Maxe Švabinského a později Vratislava Nechleby. Sám pak byl učitelem mnoha budoucích malířů a architektů.

Za svůj život Dragoun namaloval více než pět tisíc obrazů a nikdy nespočítané množství kreseb. V Galerii Prácheňského muzea si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout hlavně olejomalby s portrétní tématikou a píseckými motivy, nechybějí ani pastely a kresby. Část výstavy je věnována fotografické dokumentaci, autorovým textům a poezii. V širší veřejnosti možná málo známé, ale kvalitní jsou jeho překlady monografií umělců z němčiny, dále ilustrace čtyř prozaických knih a vzpomínkové příspěvky do kulturní revue Otavín.

Vzhledem k rozsáhlosti Dragounova výtvarného díla bylo možné do Galerie Prácheňského muzea umístit jen malý zlomek z jeho tvorby. Byl především portrétista a v průběhu let zachytil podoby mnoha vědců, herců a dalších osobností kulturního života či reprezentanty nejrůznějších institucí. Připomeňme alespoň kardinály Josefa Berana a Miloslava Vlka, historika V. V. Štěcha, pěvce Eduarda Hakena nebo hudebního skladatele Otakara Jeremiáše. K nejrozsáhlejším patří cyklus portrétů rektorů Vysoké školy veterinární Brno. „Zpodobnil však i plejádu přátel, nebo i pitoreskních postav, s nimiž se na svých cestách potkával anebo dotvářely lidský kolorit jeho města Písku," připomněl na vernisáži akademický malíř Roman Kubička.

Významná byla pedagogická práce Františka Romana Dragouna. „V době, kdy bylo mnohdy nesnadné získat výtvarné vzdělání, byl jeho ateliér vždy otevřen zájemcům o malířskou tvorbu. „Základním školením tak u něho prošla řada mladých lidí, z nichž někteří se i umělecky prosadili, těm ostatním zůstala v paměti alespoň vzpomínka na krásné a terpentýnem provoněné prostředí umělcovy dílny," vzpomíná Roman Kubička.

Malíř Dragoun byl velmi skromný člověk, a tak zřejmě málokdo ví, že získal významné ocenění. Byl nositelem Řádu svatého Lazara Jeruzalémského, kterým byla oceněna nejen malířova křesťansky zaměřená umělecká tvorba, ale i celoživotní postoj vzdělání a lidskost.

Zájemci budou mít příležitost si připomenout také básnickou tvorbu Františka Romana Dragouna. Prácheňské muzeum v Písku připravilo literární odpoledne, které se uskuteční 17. října v 17 hodin v Galerii muzea. Čtení z tvorby umělce doprovodí hudbou a komentovanou prohlídkou výstavy Roman Dragoun, videozáznam připomene malíře při práci v ateliéru.