Pozvání dostaly také střední školy z Českokrumlovska. A školy toho rozhodně využily. Například dojmy z přivítání starostů České a Rakouské republiky si odnášeli studenti Střední umělecko průmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově,  kteří to mají ze školy na zámek „co by kamenem dohodil".

Účast na vítání starostů nedostali „příkazem". Bylo jenom na studentech, jestli této příležitosti využijí, nebo ne. Z Anežky se jich vydalo k zámku 32. „Moc se toho nedělo," podělili se poté o své dojmy například Tereza Kudrnová z Plzně, Barbora Berková ze Sedlčan a Martin Stehlík, všichni studenti této školy doprovázení učiteli Josefem Musilem a Janem Kubešem.

Setkání prezidentů v Českém Krumlově.

„Prezident se k nám přiblížil, podával si se studenty ruce, ale z jiné školy. Poprvé jsme ho viděli zblízka. Spíš se k nám snažil jít rakouský prezident a pohovořit se studenty, jenomže mluvil německy a my spíš ovládáme angličtinu," řekli.

„Setkání trvalo krátce, asi jenom pět minut," doplnili učitelé Josef Musil a Jan Kubeš. „Ale určitě to pro studenty bylo přínosné. Viděli oficiální přivítání nejvyšších státních představitelů, vlajkonoše, trubače i starosty měst a obcí. Tolik starostů pohromadě jsme ještě neviděli. Bylo to zajímavé a návštěva dvou prezidentů v Českém Krumlově je významná událost," zmínili.

Představitelé obcí poté čekali v Maškarním sále zámku na setkání s prezidenty.