Vikář Jan Löffelmann požehnal v pátek 28. listopadu Vánočnímu nefiltrovanému ležáku z Měšťanského pivovaru DUDÁK. V dudáckých restauracích bude na čepu od 8. prosince.

Pivo uvařila sládková Dagmar Vlková. „Vánoční ležák se vyznačuje výraznou chmelovou hořkostí, přitom jeho sametová plnost pohladí každého, kdo se napije. Vyrobený je z českého světlého sladu, který je navíc vhodně doplněný bavorským sladem a sladem karamelovým. Chmel je samozřejmě dovezený ze Žatce," uvádí Dagmar Vlková.

Podle vikáře Jana Löffelmanna je žehnání tradicí, kterou brali lidé dříve velmi vážně. „Naši předkové říkali, že bez božího požehnání je marné lidské namáhání. A tak si žehnali před každou započatou prací, ale žehnali si také před jídlem. Tím si uvědomili, že pokrm a nápoj je darem božím a připomínali si slova z Bible – Ať jíte, pijete nebo cokoliv jiného děláte, dělejte to k oslavě boží," uvádí páter Jan Löffelmann.

Pivo neobsahuje žádné konzervanty, antioxidanty ani barviva. Je vyrobené na čistě přírodní bázi. Stejně jako všech základních devět druhů piv, která strakonický pivovar vyrábí.