Vodňany – Do konce roku by měla kašna na vodňanském náměstí Svobody prokouknut.

V plánu je restaurátorská oprava jejího středu. Již v minulosti vypracoval sochař a restaurátor Richard Rudovský odborný posudek, kde uvedl všechny nedostatky, kterými kašna vlivem let a okolních podmínek trpí. „Už pouhým okem je vidět, že je na kašně poškození materiálů, které je potřeba opravit, též na ní nefungují některé trysky. Myslím si, že kašna je ozdobou každého náměstí, pokud ji mají, a tak je potřeba, aby reprezentovala," upřesnil Richard Rudovský. Problematikou kašen a vodním hospodářstvím se Richard Rudovský zabývá již mnoho let. Mezi jeho práce patří například kašna v Jistebnici či Vyšším Brodě.  

Kašna VodňanyZdroj: Deník/Michaela HolmanováPodle starosty města Václava Heřmana je zatím vše v jednání: „Teprve připravujeme dokumentaci a projekty. Ale byli bychom rádi, kdyby práce skončily do konce roku," uvedl Václav Heřman.

Co ke kašně říká historie?
„Dominanta centra města rybářů byla upravena v roce 1928 podle návrhu Josefa Kvasničky. Pod alegorickou sochou Svobody či Republiky spatříte krom městského znaku i symboly, které Vodňany proslavily – rybářství, zemědělství a průmysl," řekla už před časem pro Strakonický deník ředitelka Muzea a Galerie Vodňany Jitka Velková.

Dobrý pozorovatel si všimne, že socha drží lipové větvičky a štít. Na něm byl český státní znak se lvem, který byl za druhé světové války odtesán a dodnes ho nikdo neobnovil.

Socha byla instalována v roce 1929, ale vznikla jako připomínka 10. výročí samostatnosti Československa. Před jejím osazením byla na vrcholu pouze mísa s květinami.