Pískovna, restaurace Hokejka, infocentrum a kulturní dům. Tyto subjekty připravily na léto pestrý program. Potěšit má všechny generace.

„Celé léto se ve Veselí bude něco dít. Jezdí sem hodně turistů na kola i za kulturou, rozhodli jsme se ji proto oživit. Program nabídne věci tradiční i novinky," vysvětluje vedoucí íčka Lenka Horejsková. Všem doporučuje sportovní srpnový závod dálkových plavců Veselská hodinovka či triatlonový souboj Betonový muž a žena, jehož se na pískovně účastní až 150 sportovců z Evropy.

Provozovatel občerstvení na břehu pískovny nabídne hudbu, divadlo, soutěže. Luděk Myler v této souvislosti upozorňuje, že musí omezit parkování. „Chceme zajistit větší bezpečí a komfort, proto jsme omezili parkování přímo u občerstvení. Nabídneme ale kulturně sportovní vyžití, kdy jsme udělali oddychové centrum a hřiště pro děti nebo beachvolejbalový kurt. V hudbě jsme trochu přitvrdili," slibuje. První akci už mají za sebou, první prázdninový večer tu zahrály hiphopové kapely. Další koncerty se konají vždy v sobotu.

Do kina naslepo

„Každou středu budeme promítat takzvaně naslepo. Lidé nebudou vědět, jaký film pustíme. Vždy to bude jeden zahraniční a dva české filmy, loni měla akce úspěch. Až začnou olympijské hry v Riu, budeme je na plátno i televizi promítat nonstop" vybírá z další nabídky Luděk Myler. Čtvrtky zaměřili na různé kapely a interprety, například Badys Beat nebo cimrmanovské divadlo. Zahrát na pódiu si tu může kdokoli.
Pamatují také na sportovní turnaje, účastníci se již potřetí pustí do netradičního pětiboje dvojic. Zájemci budou soutěžit ve střelbě vzduchovkou na balónky, surfovat, házet oštěpem či kládou do výšky.

Restaurace Hokejka v centru Veselí se do kulturního vyžití zapojila podruhé, letošní akce se ponesou víceméně v duchu country a folku pro starší publikum a diskoték pro mladé. V průběhu léta pak předvede své umění řezbář Jan Ambrož, který bude pracovat na výstavní galerii. Neméně zajímavě zní stavba hliněné pece, do níž se může zapojit každý.

„Vysnili jsme si hliněnou pec jako ukázku staré technologie, která je sdružovacím místem pro celé okolí. Inspiroval jsem se v Lenoře, kde to také dělají. Veřejnost se bude moci zapojit do stavby, rádi bychom tak vytvořili místo oddychu. Následně se bude péct kváskový chléb, placky i pizza. K tomu by měly přibýt ještě ukázky tradičních řemesel," plánuje majitel Hokejky Luboš Kalvas. Všechny akce Hokejky budou benefiční a výtěžek půjde devítiletému Honzíkovi, který trpí svalovou dystrofií.

„Honzík je moc fajn, ale není žádná pojišťovna, která by mu pomohla uhradit operace. Ty se provádí v Izraeli a jsou velice finančně náročné, jedna vyjde až na milion korun. Jednu za sebou má a potřebuje prý nejméně tři. Rozhodli jsme se proto výtěžky z koncertů a pokladniček, které tu budou celé léto k dispozici, věnovat právě jemu," vysvětluje Luboš Kalvas.

Pohádka zastaví zvony

Kulturní dům se i letos postaral o umění ve městě. Připojil se tak k Českým Budějovicím. Dvě umělecká díla jsou k vidění u kulturního stánku.
Pátky patří dětem, s pohádkami se začíná v 17 hodin a jejich místo je u kulturního domu. Pohádky dokonce zastaví zvony kostela. Přes léto nebude spát ani filmový klub, od 17. do 20. července přijede Kinematograf bratří Čadíků a milovníci hudby se mohou těšit na koncerty.
„V pátek 22. července zahraje H-Band a naprostá bomba čeká lidi 14. srpna, kdy zazpívá vokální sextet Singtet. O rokenrolu po hity Jaroslava Ježka," zve na zážitek Marcela Rybářová.

David Peltán