Potud teorie a částečně i praxe. Bohužel, funkční je zařízení jen potud, že je na policejních služebnách. Ony dálkové ovladače totiž vlastní minimum vozíčkářů a po dvou kusech mají také na konkrétních policejních služebnách.

Drtivá většina zdravotně postižených a lidí, kteří se jim snaží pomoci, totiž o zařízení, které nese označení SYM-Blik, nikdy neslyšela, natož aby vlastnila příslušný dálkový ovladač.

„Ani já jsem bohužel nikdy o tomto zařízení neslyšela a ani ho dcera nikdy neměla a nebylo jí navrhnuto. Jinak se mi to zdá jako jedno z nejdůležitějších zařízení co se bezpečnosti těchto lidí týká," potvrdila nám za handicapovanou Marušku Bártovou její maminka Lenka. A stejně je na tom i Barbora Poštová z Prachatic.

„Bohužel jsem o tomto zařízení nikdy neslyšela. A jak jsem zjistila, tak asi ani internet. Je to určitě škoda, že se takové zařízení nerozšiřuje dál. Mně osobně by pomohlo v situacích, kdy nedosáhnu na zvonek pro přivolání někoho z dané instituce. Asi jsem Vám moc nepomohla, ale doufám, že třeba díky vašemu článku toto zařízení začnou využívat i některé další instituce v Prachaticích a dálkové ovladače k němu se dostanou i k nám vozíčkářům," zdůraznila Barbora Poštová.

Další veřejné instituce by podobné zařízení určitě rády využily, problém je ale v tom, že ani ony o jeho existenci vůbec nevědí. „Už v letech 2004 a 2005 jsme se pokoušeli zjistit o SYM-Bliku něco víc, protože se nám zdálo jako velmi vhodné k využití a zlepšení dostupnosti pro vozíčkáře. Ale už v té době se nám nepodařilo zjistit ani výrobce, ani možnosti, jak je pořídit," potvrdila Hana Vlasáková z Centra pro zdravotně postižené Jihočeského kraje v Prachaticích.

Pokud by taková možnost byla, jistě by o pořízení SYM-Bliku uvažovala i prachatická radnice. Jak uvedla Hana Rabenhauptová, která se roky věnuje právě zdravotně postiženým, byla by to pro ně obrovská pomoc. „Určitě by to bylo vhodnější, než zvonky na fasádách, které nejsou nejvhodnější a každou chvíli je někdo poškodí," doplnila Hana Rabenhauptová.

Jediným vlastníkem zařízení SYM-Blik, jak se zdá, je Policie ČR. Ta je v rámci Jihočeského kraje rozmístila podle informací tiskového mluvčího Jiřího Matznera nejen na jednotlivá obvodní oddělení. „Pravděpodobně v roce 1995 obdržela tehdy ještě policejní správa Jihočeského kraje 54 kusů těchto zařízení, jedno je v hodnotě 12 088 korun. Zařízení byla namontována na policejní oddělení jako servis pro zdravotně a tělesně postižené osoby, zařízení jsou dosud na odděleních v provozu," potvrdil mluvčí.

Podle jeho slov se ale nejednalo o aktivitu policistů. „Jednalo se o centrální nákup ministerstva vnitra. Jako kraj jsme obdrželi pouze ta konkrétní zařízení. Vzhledem k časovému odstupu se našim ekonomům již nepodařilo dohledat žádné průvodní dopisy s podrobnostmi k dodávkám i vlastnímu zařízení. Předpokládáme však, že muselo v té době být ministerstvo vnitra osloveno pravděpodobně ze strany ústředních orgánů svazu tělesně a zdravotně postižených," uzavřel mluvčí Policie ČR Jiří Matzner.

O tom, že by rozšíření signalizačního zařízení mezi vozíčkáře bylo velkým plusem, není rozhodně sporu. Potvrzuje to i reakce Evy Poštové z Prachatic. „Odstraňování bariér je možné mnoha způsoby. Tato problematika mne a mé děti provází a zajímá již řadu let. S touto alternativou jsme se ale ještě nesetkali. Pokud získáte nějaké informace o tomto zařízení, samotnou by mne to zajímalo," požádala redakci Prachatického deníku Eva Poštová z Prachatic.

Po dvoutýdenním pátrání jsme se přece jen dopátrali k dalším podrobnostem. Bohužel, pro vozíčkáře to ale nejsou dobré zprávy. Naději, že by získali ovladač, nebo se zařízení rozšířilo, nám vzal sám autor zařízení, kterým je Roman Herink ze Zlína. Ten si signalizační zařízení SYM-Blik nechal zaregistrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví již v roce 1995. Přesně o deset let později ale ochranná známka zanikla.

„V době, kdy zařízení vznikalo, bylo určeno k signalizaci přítomnosti vozíčkáře u úřadů, policie, na benzinových pumpách a podobně. Tehdy kolem toho běžela kampaň, která ale dále nepokračovala. Důvodem je, že zařízení vysílá na frekvenci, která po vstupu České republiky do Evropské unie není schválena k veřejnému využívání. To znamená, že zařízení sice existuje a funguje, ale už jen ze setrvačnosti," uvedl autor zařízení Roman Herink.

Sám kvadruplegik na elektrickém vozíku velmi dobře vnímá pocity vozíčkářů a nechce se vzdát myšlenky na nové zařízení, které by původní SYM-Blik nahradilo. „Pokud se týká vývoje, ten skončil. Mohl by pokračovat, ale chybí společenská objednávka, která by odůvodnila takovou investici. Je mi to velice líto a hodně mne to mrzí, protože se jednalo o velkou část mého aktivního života, ale proti některým bariérám jsem bezmocný," zdůraznil Roman Herink.