Skupinka turistů se chtěla podívat na most alespoň ze strany a už se chystala přelézt zábrany se zákazem vstupu.

Přesto stavbaři stále pokračují podle plánu tak, aby ve druhé polovině září mohla na most vjet osobní i nákladní auta. V tuto chvíli mají téměř kompletně dokončené izolace, což bylo podle vedoucího výstavby společnosti Colas CZ Jakuba Vodňanského ,,alfou a omegou,, stanovení přesnějšího termínu zprovoznění mostu.

„V tomto ohledu jsme velmi dopláceli na nevlídnost klimatických podmínek a doba, kdy se dala izolace provádět, byla téměř poloviční oproti původním plánům, to znamená, že provádění izolací se místo původních pěti týdnů protáhlo na dva měsíce. I tak jsme ale díky neustálému přeorganizovávání prací a nasazení větší kapacity pracovníků dokázali tuto časovou ztrátu minimalizovat a v tuto chvíli dokážeme dohlédnout na konec," vysvětlil Jakub Vodňanský.

Dodal, že most uvedou do provozu ve druhé polovině září pro osobní i nákladní dopravu. Z důvodu pokračování prací na spodních částech mostu budou uzavřeny chodníky a pěší si tak budou muset ještě počkat do příštího roku, kdy bude celá rekonstrukce dokončena.

Žďákovský most
Rekonstrukce začala v červnu roku 2015, pak
byl od prosince do března dočasně zprovozněný, celková uzavírka je povolená do 30. září.

Z důvodu pokračování prací na spodních částech mostu budou uzavřeny chodníky a pěší si tak budou muset ještě počkat do příštího roku, kdy bude celá rekonstrukce dokončena.

„Do otevření mostu ještě musíme kompletně dokončit právě zmiňované chodníky na celém mostě včetně předpolí mostu, odvodnění mostního svršku a předpolí a vozovkové souvrství," vysvětlil Jakub Vodňanský.

A právě s chodci a cyklisty mají celé léto problémy. Skupinka turistů, kterou Písecký deník u mostu zastihl, se chtěla podívat na most alespoň ze strany a už se chystala přelézt zábrany. Dala si však nakonec říci a vydala se podle rady na vzdálenější místo do zámeckého parku, odkud je na most hezký výhled. Každý tak ale bohužel na domluvu nereaguje.

„Z turistického pohledu je opravdu patrné, že rekonstrukce je pro mnohé atrakcí, a tak se neustále potýkáme s lidmi, kteří si chtějí prohlédnout vše zblízka nebo si zkracovat cestu přes most a často nám tak ničí čerstvě provedenou práci," uvedl Jakub Vodňanský.

Výjimkou podle něj bohužel nejsou ani turisté, kteří se rozhodli jejich práci sledovat z přehrady a s loděmi nerespektují omezení, která na vodní hladině jsou. „Často jsou schopni stát přímo pod zavěšenými konstrukcemi, na kterých pracují dělníci. Tito lidé si neuvědomují, že ohrožují především sami sebe a jen to vystihuje jejich hloupost," dodal Jakub Vodňanský.

Problémy s neukázněnými lidmi na vodě i souši potvrdil i vedoucí oddělení Policie ČR ve Zvíkovském Podhradí Vlastimil Dvořák.
Místní řidiči si na uzavírku zvykli. Těší se, až bude most zprovozněný. To by mohlo být ve druhé polovině září.