Například obec Český Rudolec včera rozesílala na svém infokanálu krátké textové zprávy, aby lidé šetřili s vodou. „I nadále platí zákaz zalévání zahrad, mytí aut a plnění bazénů vodou z veřejných vodovodů," psalo se dál v SMS.

Podobné opatření mělo vloni i město Deštná, které provozuje i vlastní vodovod. Letos podle starosty Davida Šaška nebylo nutné k zákazu přistoupit. „I když jsme po zimě mysleli, že budeme mít problémy s vodou, ukázalo se, že ve vrtu je jí dostatek. Navíc nyní dokončujeme dostavbu druhé akumulační nádrže, která by měla případný deficit vody řešit. Navíc již odjeli letní rekreanti a většinou i chalupáři, takže letos ani nemusíme k vyhlašování zákazu zalévání a napouštění bazénů přistoupit," sdělil David Šašek.

Podzimní výlovy

Tak teplé počasí v polovině září není pro naše oblasti podle výrobního ředitele Rybářství Kardašova Řečice Ladislava Štercla úplně normální. „Koho by napadlo, že teď budou třicítky vedra. Ale nezbývá, než doufat, že se ochladí. Termíny od odběratelů jsou nemilosrdné. Lovíme malé rybníky, které v krátkém čase technicky zvládneme, aby nám nevznikaly ztráty," naznačuje Ladislav Štercl. Do čtrnácti dní budou mít kardašovořečičtí rybáři i hotový plán podzimních výlovů. „Ten mít musíme, ale v závislosti na počasí v něm budou i vyhrazené změny. Musíme mít i záložní plán. Rozhodně je lepší lovit o týden později, než se ztrátami," dodal Ladislav Štercl.

Kardašovořečičtí rybáři mají v plánu letos slovit Velkou Lásenici, Krvavý, Kardaš či Hroch velký.

Rybářství Třeboň plán výlovů zveřejnilo v pondělí, ale podle předsedy představenstva Josefa Malechy je možné, že z technických důvodů může být u některých rybníků změna termínu.

„Vzhledem k teplému počasí se podzimní výlovy posouvají do druhé poloviny října a do listopadu," dodal. Třeboňští rybáři letos opět budou zatahovat sítě v králi rybníků v Rožmberku, ale také ve Světu.

Plán výlovů na Třeboňsku:

Rožmberk 14. – 16. 10.
Tisý velký 17. – 21. 10.
Záblatský 31. 10. – 4. 11.
Krčín 17. – 18. 11.
Svět 21. – 24. 11.
 změna termínů vyhrazena

Houbaření

Suché a teplé září nedělá radost ani houbařům, i když najít se dá. Svědčí o tom 135 druhů hub na výstavě v zámecké galerii v Třeboni. „Sbírání dá sice víc práce, ale z těch běžných jedlých tady mám hřiby, klouzky, holubinky, ryzce. Stále převažují letní houby," říká mykoložka Libuše Kotilová.