„Byl to rys,“ označovali vraha muflonů i ovcí ve svých oborách kolem Kaplice místní chovatelé. Mnozí lidé jim však nevěřili. Teď je ale jisté, že rysi v regionu skutečně žijí.

Jeden z nich totiž ve středu před šestou hodinou ranní skonal na silnici mezi Vyšším Brodem a Studánkami.

Řidič, který zvíře srazil, z místa ujel. Rysa u silnice si ale všiml jiný motorista, který z Vyššího Brodu směrem na Studánky projížděl.

V první chvíli si prý myslel, že míjí psa. Když pak přišel blíž, nestačil se divit. Na místo proto raději přivolal policejní hlídku.

Jak sdělil Vladimír Boledovič, vedoucí vyšebrodského obvodního oddělení Policie ČR, dříve než strážci zákona stačili na ohlášené místo dojet, rys uhynul.

„Zvíře jsme tedy odvezli k nám na oddělení, aby rysa do doby, než si ho převzali přivolaní odborníci, nikdo neukradl,“ popsal Vladimír Boledovič.

Českokrumlovská policejní mluvčí Michaela Pavlíčková podotkla, že při manipulaci se zvířetem si policisté počínali opatrně, neboť jde o přísně chráněného živočicha, jehož tělo by odborníci mohli použít k preparaci.

Vzácnou šelmu si od policistů převzal Josef Majer ze Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Ten určil, že by se mohlo jednat o loňské mládě rysa.

Tělo uhynulého rysa, jenž podle Josefa Majera neutrpěl žádné viditelné vnější poranění, nyní odborníci vyfotografují. „Podle skvrn na jeho těle pak určíme, zda se jedná o již dříve zaznamenaného jedince, kterého jsme už někdy fotografovali, anebo nikoliv,“ vysvětlil Josef Majer.

Výskyt rysa v regionu naposledy potvrdil kaplický veterinář Josef Keclík, jenž v únoru v oboře u Omleničky nedaleko Kaplice, vzdálené od Vyššího Brodu asi 25 kilometrů, ohledával ostatky dvou muflonek, na něž chráněná šelma zaútočila. „Jedna měla stržený vaz, ta druhá protržené krční žíly a vyžrané vnitřnosti. Kdyby útočil pes, muflona by strhl za zadní běhy. To se ale tady nestalo. Podle stop to byl stoprocentně rys,“ řekl Josef Keclík.

Nechtěnou zkušenost s obávanou kočkovitou šelmou má i Josef Sejk, jenž v Omleničce chová ovce. Už vloni v dubnu prý právě přičiněním rysa přišel o zrovna narozené jehně. „A koncem letošního ledna měl rys na mé ovce zálusk znovu. Zvířata ale naštěstí stačila utéct do maštale,“ uvedl před časem Sejk.

Výskyt rysa není podle policisty Vladimíra Boledoviče ojedinělý ani na Vyšebrodsku. „Potvrdili to místní myslivci. Také zemědělci, kteří hospodaří nedaleko Studánek, hlásí, že jim tam rysi dělají každoročně škodu na telatech,“ upřesnil Vladimír Boledovič s tím, že středeční případ, kdy šelmu kdosi srazil, však byl zatím první událostí svého druhu.

Pokud by šelma, jež skonala u Vyššího Brodu, byla skutečně loňským mládětem, pak je vzhledem ke stáří jednotlivých svědectví o výskytu rysa na Českokrumlovsku evidentní, že v regionu se těchto zvířat pohybuje více. Jak ale zmínil Josef Majer ze Správy národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, rysi jsou samotáři, a tak se nikdy ve větších skupinách nepohybují.

Obavu ze setkání s rysem však lidé mít nemusejí. Českokrumlovský veterinář Jiří Bicek ujistil, že rys je velmi plaché zvíře. „Tato šelma se člověka bojí a utíká před ním. Rys by se mohl začít bránit jedině v případě, že se člověk dostane do jeho bezprostřední blízkosti,“ sdělil Jiří Bicek. „Pak by rys zřejmě aktivoval své obranné reflexy. Ale že by jej člověk překvapil, není příliš pravděpodobné. Rys je totiž kočka, a tak má velmi dobře vyvinuté rozpoznávací smysly, tudíž člověka zpozoruje na velkou vzdálenost,“ dodal.