Nyní se ale Hradečáci budou muset bez tohoto prostoru téměř dva měsíce obejít, protože město plánuje jeho celkovou úpravu, kterou chce spustit 3. října. Zakázku dostala na starost českolipská firma S a M Silnice a mosty a rekonstrukce vyjde městskou kasu na téměř 4 miliony korun bez daně.

Jak informoval jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek, patrně největší změnu dozná samotný povrch parkoviště. Namísto stávající šotoliny jej totiž čeká zádlažba z „kočičích hlav".

„Jde o kostky, které byly původně umístěny v Klášterské ulici, takže je to materiál, jenž má město už z dřívějška," upřesnil místostarosta. Dodal, že kromě dláždění je počítáno také s odvodněním pozemku, instalací kamerových bodů, nového veřejného osvětlení, opravou ohradní zdi či sadovými úpravami, přičemž vše by mělo být hotové do konce listopadu.

Parkoviště tak sice dostane důstojnou podobu, nicméně se ozývají i kritické hlasy. Některým vadí pokles počtu míst, kterých bude jen 47, zatímco v současnosti zde zaparkuje téměř stovka automobilů. Konec bude i s bezplatným parkováním, už v lednu by zde totiž měl být umístěný parkovací automat.

To, že parkování už v budoucnu určitě nebude u jezuitské koleje zdarma, ostatně potvrdil i místostarosta Komínek.

„Některá ze sedmačtyřiceti stání budou na parkovací automat, část jich bude vyhrazena držitelům karet. Tento systém by měl být nastolený od ledna společně se vznikem parkovacích zón," objasnil místostarosta.

Názor na to, zda se jedná o krok správným směrem, rozděluje hradeckou veřejnost na dvě části, což nedávno rozpoutalo poměrně vzrušenou debatu také na facebookovém profilu Jindřichohradeckého deníku.

Někteří, jako je například Míra Svoboda, nemají s parkovací politikou města problém. „Míst na parkování je dost, já mám ale auto v garáži. Bydlím a žiji v centru. Pokud to srovnám s jinými městy, jako jsou třeba Český Krumlov, Tábor, Písek nebo Pelhřimov, tak musím Hradec pochválit," napsal do diskuze.

Velká část debatérů se však k záměru snížit počet stání a parkování zpoplatnit, stavěla kriticky.

„Jezdím k rodičům, kteří bydlí na náměstí. Platit si vyhrazené parkoviště kvůli návštěvám je nesmysl, ale v 9. měsíci těhotenství, když mám sebe i věci táhnout přes celé město, je to hrůza. Nechci vidět, jak to budu dělat s miminkem. Všude kolem je plno a jak to tak vypadá, místo aby se plánovala plocha s pořádným parkovištěm, místa ještě ubudou," posteskla si kupříkladu Magdalena Bartošková.