Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školáci musí jíst i cizrnu, kuchačky vaří těstoviny z luštěnin

Českobudějovicko –  Stravování ve školních jídelnách řídí předpisy ministerstva. Určují složení obědů a podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.

4.9.2013 2
SDÍLEJ:

Školní jídelna v Hluboké nad Vltavou.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Luštěniny dětem moc nechutnají, těstoviny patří naopak k úplně nejpopulárnějším jídlům. Kvůli nutnosti naplnit předpisy ministerstva ale školáci musí vedle špagety jíst i cizrnu. Určuje to totiž takzvaný spotřební koš potravin.

V jídelně Základní školy Bezdrevská na českobudějovickém sídlišti Vltava proto budou vařit těstoviny z luštěnin. Podle vedoucí jídelny Kateřiny Havlové strávníci nic nepoznají. „V těstovinách není obsah hrachu nebo cizrny znát," vysvětluje.

Spotřebním košem se musí řídit všechny školní jídelny. Předepisuje složení obědů, podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.  Podle vedoucí hlubocké školní jídelny Štěpánky Grégrové ale mají jídelny možnost si do určité míry spotřební koš upravit. „Musíme ho naplnit. U ovoce můžeme 
i nad sto procenty, u tuků 
a cukrů by mělo být číslo nižší. Ale máme možnou odchylku. Když se jeden měsíc nedostaneme na sto procent, můžeme to další měsíc dorovnat," vysvětluje Štěpánka Grégrová s tím, že povolená odchylka je 25 procent.

Spotřební koš hraje rozhodující roli ve složení jídelníčku. V každém obědu o třech chodech musí být zastoupeno ovoce nebo zelenina, koš doporučuje i různé druhy potravin, preferuje například drůbeží maso.

Kuchařky musely do práce v pět ráno

Krémová kulajda, vepřový guláš s těstovinami a kousek čerstvého melounu. Tak si pochutnali žáci na základce v Hluboké nad Vltavou.

První dny školního roku znamenají pro kuchařky školních jídelen silné pracovní vytížení. Kvůli době oběda, která byla první a druhý den školy posunuta na desátou hodinu, vstávali hlubocké kuchařky už v pět hodin ráno, aby stihly připravit oběd pro 550 strávníků, kterým budou tento školní rok vařit. „Normálně přes rok si můžeme něco připravit večer. Když ale začíná škola v pondělí, musely jsme si přivstat," usmála se vedoucí školní jídelny Štěpánka Grégrová, která pracuje na Základní škole v Hluboké nad Vltavou už třicet devět let a bude letos vařit pro vnučku paní, která chodila do jídelny před lety.

Oběd  o třech chodech připravuje osm kuchařek. „Vždy  máme polévku, hlavní chod 
a něco k tomu. Sladké, ovoce, jogurt, chlebíček nebo salát," odkazuje Štěpánka Grégrová na nutnost dodržovat spotřební koš. Žáci mají prý nejraději kuře na paprice, rajskou a všechna sladká jídla. „Často děláme třeba těstoviny s tvarohem. Používáme jen kvalitní italské těstoviny. Pro nás je to výhoda, protože spotřebujeme veliké množství tvarohu, který v této formě dětem chutná," pochválila si devětapadesátiletá vedoucí jídelny.

V jednodušších jídlech používají kuchařky potraviny, které jsou součástí spotřebního koše, ale strávníci je příliš nemilují. „Děláme tak ovocné saláty s ořechy nebo těstoviny s mákem," uvedla Štěpánka Grégrová.

Nejen uvařit, ale i vyřídit všechnu potřebnou administrativu musí v prvních dnech školního roku personál jídelny při základní škole Bezdrevská na budějovickém  sídlišti Vltava. „Nejvíc práce bylo s prvňáčky a jejich rodiči, kteří ještě nevědí, jak to u nás chodí," bilancuje pondělní nápor vedoucí jídelny Kateřina Havlová. „A k tomu už připravujeme jídlo pro asi devadesát procent z našich 750 strávníků," dodává.

Mezi hladové krky, které každý všední den přicházejí do školy na oběd, je vedle samotných žáků a zaměstnanců školy i zhruba stovka cizích strávníků. Všichni si mohou vybrat vždy ze dvou hlavních jídel, samozřejmostí je i polévka a nápoj. Za to vše děti zaplatí podle věku od 22 do 26 korun.

Letos se podle Kateřiny Havlové mohou těšit na deset až patnáct nových jídel. „Nové recepty zařazujeme každý rok zčásti i podle přání samotných dětí. Hledáme je na internetu nebo si osvědčené recepty vyměňujeme  na setkání s ostatními vedoucími jídelen," prozrazuje.

Kuchařky se snaží vyhovět také přání strávníků. A jaká jídla jsou ve školní jídelně na Vltavě nejoblíbenější? A která malým jedlíkům moc nejedou? „Ryby a luštěniny bývají věčný boj, děti je nemají moc rády," vysvětluje vedoucí jídelny. Naopak prázdné talíře vrací  malí školáci v případě, že se na jídelníčku objeví jakákoli omáčka, mleté maso či sladké jídlo.

Autor: Tadeáš Nový, Hana Svítilová

4.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Sněhová nadílka pokryla v noci z 12. na 13. listopadu Jablonecko. Na snímku jsou turisté u osady Jizerka.
8

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Unikátní bronzový kotel musel k lékařům.
11

FOTOGALERIE: Bronzové vědro přepisuje historii východních Čech

Experti: Zapojení Topolánka přineslo zlom v prezidentské kampani

Vstup bývalého premiéra Mirka Topolánka do souboje o funkci prezidenta republiky byl podle marketingových expertů oslovených ČTK zlomovým momentem dosavadní kampaně před volbami hlavy státu.

Zimbabwská vládní strana chce hlasovat o vyslovení nedůvěry Mugabemu

Členové zimbabwské vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta se dnes sejdou kvůli hlasování o vyslovení nedůvěry Robertu Mugabemu coby svému vůdci, sdělil zpravodajské stanici CNN nejmenovaný zdroj.

Povolební postup Babiše a Zemana schvaluje téměř polovina Čechů

Téměř polovina Čechů souhlasí s povolebním postupem předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro server Český rozhlas. Babiš se snaží o sestavení menšinové vlády. Prezident, který v Lánech přijal zástupce všech parlamentních stran, mu přislíbil první dva pokusy na získání důvěry Sněmovny.

Posádka ztracené argentinské ponorky zkusila navázat spojení

Posádka pohřešované argentinské ponorky, která se minulý týden ztratila v Atlantiku při cestě na svou domovskou základnu, se v sobotu poprvé od zmizení ponorky ozvala. Podle argentinského ministerstva obrany vyslala celkem sedm signálů v délce čtyř až 36 vteřin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT