Hodně emocí mezi představiteli sportovních oddílů vyvolal článek místostarosty Strakonic Milana Jungvirta v květnovém zpravodaji města na téma Podpora sportu z městského rozpočtu.

Milan Jungvirt v něm píše o údajném osočování, že na sport dospělých strakonická radnice vynakládá nízké finanční prostředky. „Podporovat zábavu dospělých? V tom opravdu smysl nevidím," končí svůj text.

Luboš Parkos, předseda HC Strakonice a předseda sportovní komise města, k tomu uvedl: „Z článku je cítit, jak představitelé města vnímají sport a sportovce jako nějakou přítěž, nutné zlo. To je špatně, vždyť oddíly se starají o spoustu dětí. Je to mimo realitu."

Současně zmínil, že podle původní dohody měly „nájmy" za užívání sportovišť pro dospělé zůstat na úrovni loňského roku. „STARZ ale nájmy navýšil, nevím proč," poznamenal Parkos.

Milan Jungvirt na to reagoval vyjádřením, že nedošlo ke zvýšení částky. „Jen se neposkytuje sleva," podotkl.

STARZ měl podle něj za úkol spočítat u každého sportoviště nákladovou hodinu a porovnání s tržními cenami v okolních městech. „Většinou vyšlo, že nákladová hodina převyšuje cenu, za kterou je reálné zařízení pronajmout," konstatoval místostarosta s tím, že každá hodina provozu sportovních zařízení je dotována městem. „Nyní je to o něco méně, proto ta nevole funkcionářů," uvedl. Podporu má podle něj sportování mládeže.

Oddílům chybí větší podpora radnice

Sportu ve městě chybí větší podpora ze strany radnice. A zejména toho dospělého. Na tom se shodují funkcionáři napříč oddíly.

Jejich věty to dokládají. „Bohužel, činnost A-týmů v jednotlivých sportech je vnímána jako nějaká hračka představitelů klubu vytržená z celkové sportovní činnosti," uvedl předseda HC Strakonice Luboš Parkos.

Generální manažer BK Strakonice Eduard Gaisler se vyjádřil jednoznačně. „Podpora je horší, než byla!"

Jako třetí promluvil předseda SKB Strakonice Milan Janda: „Myslím, že město by mělo podpořit dospělé formou dotace na nájem sportovních zařízení."

Místostarosta Strakonic Milan Jungvirt v květnovém vydání zpravodaje města zveřejnil článek o podpoře sportu z městského rozpočtu, kde píše, že nevidí smysl v tom, podporovat zábavu dospělých.

Právě dospělým sportovcům se přitíží, „nájmy" za hodinu užívání sportovišť jsou totiž vyšší. S čímž podle vyjádření Luboše Parkose nikdo nepočítal.

Podle místostarosty Milana Jungvirta ovšem analýza ukázala nesmyslné nastavení cen účtovaných při pronájmu zařízení STARZ (subjekt, který tato zařízení spravuje a je zřizován městem). „Pokud město proplácelo hodinu nájmu oddílům, platilo mnohem víc, než pokud si hodinu hradil subjekt sám!" STARZ tak dostal za úkol spočítat nákladovou hodinu každého sportoviště.

Následně bylo provedeno porovnání nákladových cen s tržními cenami v okolních městech a na základě těchto cen byla nastavena reálná cena hodiny pro jednotlivá zařízení. „Většinou vyšlo, že nákladová hodina převyšuje cenu, za kterou je reálné zařízení pronajmout. Provozování sportovních zařízeních v městech velikosti Strakonic bude vždy ztrátové," uvedl Jungvirt.

Oddíly tak budou muset najít prostředky na vyšší „nájmy". Příklad uvedl předseda strakonického oddílu házené Jiří Dobeš. „Loni jsme platili za dospělé 300 korun za hodinu tréninku a 350 za hodinu utkání. Pro letošní rok činí částky 420 a 470 korun. Jde o zvýšení částky o 120 korun za hodinu, které tak celkem vyjde na 24 tisíc," upřesnil.

Kolik peněz navíc tímto STARZ získá? „Navíc to nepřinese nic. Je na klubech, jestli budou i nadále využívat všechny požadované hodiny, nebo ne. Pokud ne, budou volné hodiny nabídnuty k dalšímu využití. Je zde veřejnost, která se do mnohých zařízení téměř nedostane. Podívejte se na veřejné bruslení, kolik hodin je určeno pro veřejnost. Na halu STARZ…," prohlásil Milan Jungvirt.

V článku ve zpravodaji města místostarosta uvedl částku necelých 43 milionů korun, kterými město zajišťuje pro rok 2016 sportovní aktivity z rozpočtu. Drtivá většina peněz je použita na údržbu sportovišť (v majetku města), příspěvku STARZ a „nájemného".

Přímá podpora pro sport a volnočasové aktivity činí 1,115 milionu korun. Návrh na rozdělení předkládá sportovní komise radě, nebo zastupitelstvu města, které jej schvalují.

Peníze za užívání sportovišť

Počet hodin ukazuje, kolik času oddíly užívají sportoviště:

Házená – 210 hodin (+25 200 korun)
SK basketbal – 125 hodin (+22 500 korun)
Basketbalový klub – 47 hodin (+8460 korun)
Basketbal ženy A – 215 hodin (+38 700 korun)
Florbal – 35,5 hodin (+4260 korun)
HC Strakonice, hokej – 146 hodin (+19 300 korun)
FK Junior, fotbal (ušetří) – 96 hodin (–6400 korun)
TJ Fezko, vodní pólo (celý bazén) – 159,5 hodin (+127 600 korun)
Potápěči (tři dráhy) – 13 hodin (+6630 korun)

Tyto údaje zaslal Milan Jungvirt na základě dotazu, o kolik se zvýší náklady pro oddíly za užívání sportovišť dospělými.