Léto není pro všechny jen symbolem odpočinku. Nebývalou aktivitu totiž v tomto období projevují zloději, kteří se zaměřují na okrádání turistů. Leckoho tak namísto užívání si zaslouženého klidu čekají nepříjemnosti v podobě ztráty peněz a cenností, blokování platebních karet a vyřizování nových dokladů.

K poslednímu takovému případu došlo začátkem týdne v autokempu na Třeboňsku, kde si prozatím neznámý pachatel vzal na paškál hned dva stany. Zatímco jejich obyvatelé v poklidu spali, poberta se libovolně obsluhoval v předsíňce. Hned v prvním stanu mu štěstí přálo a odnesl si z něj finanční hotovost v částce pět tisíc. V tom dalším si posloužil dvěma mobilními telefony, notebookem a mikinou. Notebook byl posléze nalezen na střeše nedaleko zaparkovaného auta zabalený do ukradené mikiny.

Jak upozorňuje tisková mluvčí jindřichohradeckých policistů Hana Millerová, je stanování v tomto ohledu vždy poměrně rizikové.

„Samozřejmostí by mělo být kempování pouze na vyhrazených místech. Ideální je, pokud je v recepci kempu k dispozici bezpečnostní schránka či trezor, ale to je věc, která mnohde chybí. Když taková možnost není, je důležité nenechávat žádné cenné věci v předsíňce stanu, ale mít je naopak co nejblíže u těla. Někdy není od věci mít peníze nebo karty raději rovnou u sebe ve spacím pytli," radí policejní mluvčí.

Samostatnou kapitolou jsou podle policejní mluvčí Hany Millerové jízdní kola, jejichž zabezpečením proti zlodějům bývá během stanování často problém.

„Pravidlem by mělo být jejich zamykání u pevné překážky, ale je třeba říct, že s běžným lankovým zámkem si i tak zloděj poradí," říká policistka.

Rizikovou aktivitou je podle ní také koupání, protože věci odložené na dece jsou pro nenechavce snadnou a lákavou kořistí. „Mít svůj majetek neustále na dohled je možná při takových aktivitách dost omezující, ale určitě se to vyplatí," tvrdí Hana Millerová.

Na bezpečnost svých klientů ale poslední dobou stále více dbají i sami provozovatelé kempů, i když, jak poznamenal Jiří Neubauer z Autocampu Třeboň, nikdy to nemůže být stoprocentní.

„Neříkám, že by se u nás žádné problémy nemohly vyskytnout, protože lidé jsou v tomto ohledu vynalézaví, ale děláme vše pro to, abychom riziko co nejvíce minimalizovali. Naši návštěvníci si tak u nás mohou uschovat nejen cennosti, ale také třeba kola. Na noc navíc celý areál uzamykáme a důležité body máme pod kamerami," vypočítal opatření provozovatel kempu.