Svérázným způsobem se za svoje práva rozhodl bojovat František Podlešák (64) z malé obce u Vodňan. Protože mu vadí oficiální umístění značek začátek a konec obce, na pozemek svého rodinného domu těsně vedle komunikace umístil napodobeniny těchto značek s nápisem Podlešákov. „Nechápu, proč je značka začátek obce až daleko za mým domem. To přece není normální. Auta mi kolem domu jezdí stovkou, a když k tomu teď přidáme objížďku obchvatu, jsou to tisíce aut denně. Osobáky i kamiony. Podívejte, jak se mi trhá barák," ukazuje v úterý na trhliny v rodinném domku, který byl postaven už v roce 1908. František Podlešák v něm bydlí dvacet let. Dodává, že změny s umístěním značek požadoval už dříve. Každopádně v květnu navštívil Odbor dopravy Městského úřadu ve Vodňanech. „Řekl jsem vedoucímu odboru dopravy panu Kolesovi svoje námitky. Že žádám o umístění značky začátek obce ve směru od Vodňan ještě před křižovatku před obcí Újezd a na této cestě i vybudování přechodu pro chodce. A dále také lepší značení na silnicích v obci. Bylo mi ale řečeno, že je vše v pořádku," dodal František Podlešák. Z tohoto důvodu umístil již zmíněnou značku Podlešákov a hodlá ve svých žádostech a protestech pokračovat. „Schválně jsem udělal cedule jiné, aby mě nikdo nemohl nařknout z toho, že jsem něco okopíroval. A jsou na mém pozemku. Klidně sem mohu napsat Se Sovětským svazem na věčné časy," říká na námitku, zda instalováním značek nezasáhl do dopravních předpisů. Hned ve středu jsme navštívili vodňanskou radnici. Zjistili jsme, že vedoucí odboru dopravy Jan Kolesa si vybírá dovolenou a odchází do důchodu. Ale o situaci v obci Újezd věděl jeho kolega Bohumír Rychtář. „Pan Podlešák tady byl, ale určitě mu nikdo neřekl, že je vše v pořádku. Už jen proto, že já osobně byl 26. května na policii ve Strakonicích zažádat o posouzení návrhu pana Podlešáka," ukazuje doklad Bohumír Rychtář.

Dodal, že z dřívějška ale žádné záznamy o žádostech Františka Podlešáka úřad nemá. A výsledek? „Oficiální cedule začátek obce Újezd ve směru od Vodňan bude před domem Františka Podlešáka," říká Bohumír Rychtář. Opačná značka konec obce ve směru do Vodňan zůstane na stejném místě. Budou tak od sebe vzdáleny několik stovek metrů. Důvodem je, že ve směru do Vodňan není žádná zástavba. Omezení rychlosti tedy není nutné.

Značku instaluje Správa a údržba silnic Strakonice podle svého ředitele Josefa Častulíka počátkem příštího týdne. Hned ve středu jsme o výsledku Františka Podlešáka informovali. Jen mávl rukou. „Tohle umístění nic neřeší. Dál mi budou kolem baráku jezdit auta rychle, jen v opačném směru," dodává s tím, že nehodlá ze svých požadavků ustoupit ani o milimetr.

Dojedeme se přesvědčit přímo na místo, zda byl slib splněn.

Když nic jiného, než černý humor, nezbývá

Když mne František Podlešák v úterý přivítal u sebe doma a v klidu si vyslechl moji žádost o reportáž, netušil jsem, jak hluboko se mohou ukrývat důvody jeho rozhodnutí o umístění vlastních značek začátek a konec obce. Jen s tím rozdílem (kromě rozměrů a písma), že jde zde napsáno Podlešákov.

Pan František pojal své vyprávění zeširoka, ale ne beze smyslu. „Víte, už samo o sobě je divné, že se dělá rekonstrukce obchvatu 11 nebo 12 let po jeho výstavbě. Takže to bylo od samotného začátku špatně. A to jsou tady silnice z doby Adolfa Hitlera, který chtěl po nich převážet zbraně na frontu. Proč ty drží? Jsou kvalitní," říká František Podlešák.

Podstata protestu Františka Podlešáka je jednoduchá. Chce, aby značka začátek obce, která je několik desítek metrů za jeho domkem, byla přemístěna. „Jezdí mi kolem domu tisíce aut denně. Přál bych vám to začít tak kolem 15. hodiny," a vede mne ven. Chce, abych se podíval na trhliny v nosné zdi jeho domu z roku 1908. Nejsem statik, abych mohl posoudit, zda vzniky jak pan František říká, ale jsou tam. Venku stojíme tak 20 minut. Provoz, který na této silnici je, bere dech. Je asi půl páté odpoledne, ale kolem domku Františka Podlešáka projelo několik desítek aut. Od osobáků pro naložené kamiony. Ta, která zvolnila, bychom spočetli jen na prstech. A ještě proto, že řidiči viděli značku Podlešákov.

František Podlešák má v tom, kde by značka měla být, jasno. „Ne před mým domem, ale ještě před křižovatkou na Hvožďany ve směru od Vodňan. Je to velmi nebezpečná křižovatka a řidič auta, které vyjíždí na hlavní, nemusí dobře vidět, co se na silnici děje," říká. A hned dává příklad: „Od Vodňan jede kamion a v zatáčce, kde je přerušovaná čára, ho předjíždí osobák. Ale ten není z vedlejší silnice vidět," vysvětluje.

Schválně čekáme, zda dostaneme důkaz jeho slov. I když předjíždění v zatáčce jsme neviděli, rychlost aut od Vodňan byla rozhodně dost vysoká.

Město Vodňany požádalo Polici ČR Strakonice o posouzení a dobrou zprávou nakonec je, že značka začátek obce bude opravdu posunuta. Ovšem přesně tam, kde je podle Františka Podlešáka zbytečná. A značka konec obce ve směru na Vodňany dokonce zůstane na svém místě. Tady je na místě říci, že radnice, konkrétně Radomír Rychtář z odboru dopravy, zareagovala rychle. Ale…

Považuji totiž takové rozhodnutí za přinejmenším nerozumné. Obě značky teď bude dělit několik desítek, možná stovek metrů. Co zabrání řidičům při výjezdu z obce Újezd ve směru na Vodňany sešlápnout pedál a projet kolem domku Františka Podlešáka opět dost rychle? Vůbec nic, navíc moc řidičů padesátkou obcí neprojíždí.

Ale na závěr máme pro Františka Podlešáka ještě jednu malou dobrou zprávu. Kromě jiného totiž také navrhl, že by na odpočívadle od Vodňan mohly zase stát častěji policejní hlídky, jako tomu bývalo dříve. A prý tam stát budou, což by mohlo dobré věci prospět. Uvidíme, jak dlouho ale snaha vydrží. Stejně tak odhodlání pana Františka docílit svého. I za cenu trochu černého humoru. „Víte, já si dopisuji s prezidentem Milošem Zemanem. Ale má to jeden háček. On mi nepíše…"