Ředitelka školy Dagmar Koubová přechází ze starší části budovy, která působí jako zamrzlá v čase, do novotou vonících prostor. Dělníci tady právě dokončují stavební práce na učebním pavilonu. „U třídy na konci chodby drhnou dveře," upozorňuje jeden z dělníků. Všechny takové detaily je třeba doladit, v úterý stavaři jednu část oprav končí a uvolňují místo další firmě, která budovu zateplí. Zároveň se od poloviny srpna začnou třídy plnit nábytkem.

Dagmar Koubová ukazuje, jak budou vypadat prostory pro žáky. „Vlevo na chodbě budou kmenové třídy, napravo odborné učebny. Učební místnosti se poznají podle částečně prosklených dveří, kabinety a sociální zařízení mají dveře celé dřevěné."

Až sedmdesát nových žáků přivítá ředitelka školy se svým jedenáctičlenným učitelským sborem už 1. září. Tento školní rok otevřou v „Destince" dvě první třídy a jednu šestou. „Prvňáků máme dost, šesťáky bychom ještě nějaké vzali. V roce 2021 bychom měli být plně organizovanou základní školou od první do deváté třídy."

Místnosti jsou zatím prázdné, holé stěny zdobí pouze barevné sloupy. „Každá třída má svoji barvu, i skříňky v šatnách budou ladit," říká ředitelka v oranžové učebně, která je připravena pro prvňáky. Barevné budou i školní družiny, ve kterých si děti vyhrají například v badatelském koutku.

Areál školy je rozlehlý, jednotlivé pavilony se ale rekonstruují postupně. Proto zatím nebude v budově fungovat vlastní jídelna, obědy budou vozit z nedaleké Základní školy Oskara Nedbala. „Snad ve druhé polovině školního roku už bychom se mohli stravovat v našem novém pavilonu," těší se Dagmar Koubová. Věří také, že do konce prázdnin, tedy než do budovy vstoupí noví žáci, zvládnou stavaři odstranit nebezpečný azbest.

Ředitelka přiznává, že rozjíždět školu úplně od začátku je náročné. „Je toho tolik, co je třeba zařídit, že člověk snadno na něco zapomene. Výhodou je, že mám o všem přehled a zařizuji školu po svém." Prvního školního dne se nemůže dočkat. „Už aby to bylo," uzavírá s úsměvem Dagmar Koubová.

Prázdninového času využívají k rekonstrukcím i další budějovické školy. Na základní škole Pohůrecká budou mít nové kabinety i kotelnu, žáci Základní a mateřské školy J. Š. Baara se můžou těšit na nové školní hřiště.

Město podle náměstka primátora pro školství Petra Podholy do budějovických škol v letošním roce investuje přes padesát milionů korun, opravy přijdou na dalších bezmála dvanáct milionů. „Práce jako malování, výměna podlah a další údržba jsou o prázdninách realizované v téměř každé škole," doplňuje Petr Podhola.

PAVLA VOLFOVÁ