„Do dnešního dne byly letos provedeny v Jihočeském kraji dvě kontroly stánkového prodeje jahod. V obou případech byly zjištěny nedostatky, v prvním případě chybělo označení jakosti a ve druhém případě chybělo označení druhem, třídou jakosti a zemí původu. V obou případech byly informace prodejcem doplněny během kontroly," uvedl mluvčí Radoslav Pospíchal.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se při kontrolách zaměřuje na:

Bezpečnost: přítomnost reziduí pesticidů, mikrobiologické rozbory (E. coli, Salmonela, Listeria monocytogenes), přítomnost virů.

Jakost: přítomnost plísní a hniloby, působení škůdců, kontaminace zeminou a jinými cizími látkami; vady tvaru, zbarvení, otlaky, velikost dle třídy jakosti. Ty u jahod existují 3 (výběrová, I. a II. jakostní třída). Pro všechny třídy platí, že jahody musí být celé, s kališními lístky, čisté, nepoškozené, zdravé, bez plísní či hnilob a čerstvé, avšak nemyté. Nesmějí být poškozeny škůdci.

Označování: jakostní třída, země původu a případně pěstitelská oblast.

Způsob prodeje: hygiena prodeje, průvodní doklady.

Dá se zkontrolovat původ, aby se například španělské jahody nevydávaly za české?

„Ano. Kontrolu původu jahod, stejně jako u dalších druhů ovoce a zeleniny, děláme z dokladů o původu, které musí prodejce čerstvého ovoce a zeleniny mít k dispozici. Faktury a průvodní doklady musí zemi původu produktů vždy uvádět," řekl mluvčí Radoslav Pospíchal. 

Podněty dávají spotřebitelé

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) se obecně, tedy i při prodeji jahod, zaměřují na seznámení spotřebitele s cenou, na správnost účtování za cenu, se kterou byl spotřebitel seznámen, zda má prodávající k dispozici úředně ověřené měřidlo a zda na žádost spotřebitele vydá prodávající doklad. „Naše zjištění se týkají porušení výše uvedených povinností," uvedla Martina Střihavková, ředitelka odboru kontroly ČOI.