Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy Luděk Hauser potěší v tomto týdnu fanoušky smažených řízků. Pět březnových dnů se na jídelním lístku objeví kromě dvou řízků ze stálé nabídky (vepřový řízek a „český smažák") devět dalších druhů.

Kromě originálního „wienerschnitzelu" z telecí kýty se v menu mj. objeví král smažených řízků – obrácený řízek 
z hovězí roštěné, smažená treska v pivním těstíčku (obsahuje světlý ležák Budweiser Budvar) nebo dijonské vepřové řízečky  (viz přiložený recept pro čtenáře Deníku).

„Smažený řízek patří mezi nejoblíbenější česká jídla 
a může mít mnoho variant, ať jde o použité suroviny, nebo
o způsob přípravy. Loni byla přehlídka řízků velmi úspěšná, a proto ji letos opakujeme," řekl Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů.

Ten se může pochlubit čtrnáctiletou zahraniční praxí 
v bavorském hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin.

Masné krámy chystají řadu dalších, tematicky zaměřených gastronomických přehlídek. Novinkou bude červnové menu s názvem Exotika. Nejbližší gastronomickou přehlídkou bude tradiční Zahájení pstruhové sezony 
a speciality z medvědího česneku (od 16. do 20. 4.). Podrobné informace  najdete na www.masne-kramy.cz.

Dijonský řízek (4 porce)Recept doporučuje čtenářům Deníku Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Ingredience: 800 g vepřové pečeně bez kosti /kotlety/, 200 g strouhanky, 100 g hladké mouky, 
2 vejce, 2 stroužky česneku, 0,1 l      rostlinného oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce másla, sůl, pepř, snítka kopru.

Postup: Maso z vepřové pečeně nakrájíme na plátky. Lehce je rozklepeme paličkou na maso. Česnek utřeme se solí, přidáme dijonskou hořčici, nasekaný kopr a pepř. Vymícháme v pastu, kterou potřeme řízky z jedné strany. Obalíme 
v mouce, vajíčku a strouhance (tzv. trojobal). Pomalu smažíme na pánvi na směsi přepuštěného másla a rostlinného oleje.

Příloha: šťouchané brambory se slaninkouIngredience: 800 g brambor, 50 g slaniny, 1 lžíce másla, 150 g jarní cibulky, sůl, pepř, drcený kmín, čerstvá petrželka.

Postup: Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi orestujeme dozlatova s cibulí. Uvařené brambory rozmačkáme 
a přidáme tuto směs a máslo. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Při servírování posypeme nakrájenou čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť, milí čtenáři!

Dvě výročí

Letos si restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo.

Restaurace „Masné krámy" pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo 
z pivovaru Budějovický Budvar.