Zatím 17 lidí onemocnělo salmonelózou, když ve čtvrtek 30. července konzumovali v místním občerstvení vepřový řízek s bramborovým salátem. „Potíže uvádělo 37 lidí, takže počet onemocnění jistě stoupne," řekla včera Strakonickému deníku Marcela Fryšová z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Podle všeho jde o nákazu ze špatně zpracovaných vajec.

Provozovatel občerstvení Karel V. se k záležitosti vyjadřovat nechtěl. „Jsem z toho na nervy, vůbec nevím, jak se mohla taková věc stát. Jen doufám, že všichni budou v pořádku," řekl.

Výskyt salmonelózy potvrdil také primář interního oddělaní strakonické nemocnice Ivo Horný. „V nemocnici jsme ošetřila asi patnáct lidí, tři byli hospitalizováni," uvedl Ivo Horný. Zároveň ale popřel zprávy o tom, že by toto oddělaní bylo zavaleno pacienty s těmito obtížemi.
Provozovna ve Štěkni byla hned ve čtvrtek, kdy se nákaza projevila, uzavřena. „Provozovatel ji okamžitě uzavřel. Tento stav bude trvat dokud nebude případ vyšetřen," uvedla Dagmar Smitková z prachatické hygienické stanice.

Už v minulém týdnu se objevila nákazy na Plzeňsku a Sušicku. S případem ve Štěkni ale podle hygieniků nesouvisí.

Salmonelóza- Označení pro akutní průjmová bakteriální onemocnění způsobovaná netyfoidními bakteriemi rodu Salmonella.
- Jedná se o bakteriální gastroenteritidu, nejčastějším původcem je v střední Evropě Salmonella enteritidis.
- Inkubační doba je 6 až 48 hodin. Projevuje se zejména průjmy – někdy i 20 až 30 krát denně s kolikovitými bolestmi, často též zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Taktéž se může následně dostavit dehydratace.