Aktuálně nejde o výsledek hlasování, byť ani ten nebývá všem po chuti. Tentokrát jde o způsob hlasování, a na ten poukazuje část veřejnosti peticí. Jak uvedl tajemník Městského úřadu Vimperk Zdeněk Ženíšek, petici s více než 240 podpisy dostali na stůl ještě v průběhu minulého jednání prvního června. A její projednání se dostalo do programu dalšího jednání, které se uskuteční v pondělí. „Obsahem petice je vyjádření nesouhlasu podepsaných obyvatel Vimperku s tím, že zastupitelé hlasují tajně a požadují, aby se všechna hlasování konala veřejným hlasováním,“ shrnul tajemník.

Podle jeho slov konkrétní způsob hlasování není zákonem stanoven a neřeší to ani schválený jednací řád vimperského zastupitelstva. „Je tedy čistě na vůli a rozhodnutí zastupitelů, zda si v tom kterém případě zvolí hlasování veřejné, nebo tajné,“ doplnil s tím, že zastupitele i veřejnost s tímto seznámí na pondělním jednání. „Můžeme pouze zastupitele vyzvat, aby v případě rozhodovaní mezi tajným a veřejným hlasováním, vzali do úvahy názor více než dvou set obyvatel města,“ uvedl Zdeněk Ženíšek.

Zda je podaná petice reakcí na konkrétní hlasování, nebo je myšlena obecně, nechce tajemník spekulovat. „Petice hovoří o hlasování zastupitelů, které by podle petentů mělo být vždy veřejné, pouze obecně,“ upřesnil. Důvodů, které k sepsání petice vedly, může být ale hned několik. Jen v letošním roce zvolili zastupitelé tajný způsob hlasování hned několikrát. Nejprve, když hlasovali o odvolání místostarosty Jiřího Caise z funkce. A naposledy se tak stalo v květnu, když volili předsedu a členy kontrolního výboru.