A na jaké pivo uvařené ve Volarech se mohou Volaráci těšit? To prozradil jako prvnímu Prachatickému deníku sládek Milan Maršálek z Plzně. „Pivo bude živé kvasnicové, to znamená, že nebude filtrované, stabilizované ani pasterované. Vařit se bude světlé i tmavé pivo," shrnul Milan Maršálek. Při jedné várce se v minipivovaru uvaří 250 litrů piva. „Abychom naplnili kvasnou káď, musíme uvařit 500 litrů a kádě máme dvě. Pak máme pět tanků každý o objemu 500 litrů. Takže abychom naplnili kapacitu sklepa, musíme navařit deset várek," dodal sládek.

Na výčet letopočtů ale mohou Volarští navázat datem 1. srpna 2013, kdy se po více než půlstoletí opět zahájilo vaření piva v minipivovaru Městského hotelu Bobík. „Nasypat vůbec první slad do varny a začít vařit vlastní volarské pivo po více než půl století je nepopsatelný pocit. Už teď se těším, až poprvé ochutnám jeho chuť," podělila se o svůj zážitek Martina Pospíšilová.
Právo vařit pivo měly Volary již v šestnáctém století, konkrétně v letech 1503 až 1558, než jim právo vařit pivo vzala tehdejší vrchnost. Obnovit tradici se rozhodli Volarští ve druhé polovině devatenáctého století. Po létech žádostí a plánů jim okresní hejtmanství v Prachaticích povolilo vařit pivo v roce 1879. Shodou okolností i tehdy byl první sládek z Plzně. Ten v dubnu téhož roku uvařil první zkušební várku Volarského piva.

Volarský pivovar přežil léta válečná i znárodnění, nehodil se ale do národního plánování. Byť byl jeden čas dokonce součástí Budvaru, převzal jej do své struktury následně státní podnik Jihočeské pivovary a jeho vedení rozhodlo, že v roce 1960 vaření piva ve Volarech skončí