Veš dětská je pro kolektivy v mateřských i základních školách téměř stálým hostem. S tímto strašákem se setkali v poslední době například v mateřinkách v Jindřichově Hradci, kde již musela zasáhnout i krajská hygienická stanice.

Podle pedagogů i lékařů jde především o to, aby rodiče byli při léčbě opravdu důslední. Jinak se vší děti nezbaví a kolotoč bude pokračovat dál. „Je to začarovaný kruh. Problém je v tom, že rodiče často hledají viníky všude kolem sebe, místo aby sami provedli příslušná opatření," říká ředitelka 3. mateřské školy v Jindřichově Hradci Jaroslava Krejčová. Podle ní je na rodičích, aby děti prohlíželi a ihned odstranili jak vši, tak hnidy. „My je na to upozorňujeme, máme vyvěšeno, že se tady vši vyskytly, tak aby rodiče dětem vlásky prohlédli a provedli účinná opatření. Bohužel to ne každý respektuje," lituje.

Proto ředitelka musela přistoupit k razantnějšímu zásahu, kterým je spolupráce s krajskou hygienickou stanicí. „Rodičům, kteří nerespektovali naše doporučení, jsme předali žádost z hygieny, musejí navštívit svého lékaře a přinést od něho potvrzení o prohlídce," informovala.

Postup, jaký zvolili ve 3. mateřské škole, hodnotí pracovníci z protiepidemického oddělení jindřichohradecké hygienické stanice jako velmi dobrý. Není nutné, aby k lékaři chodily všechny děti, ale jen ty, u kterých se opakovaně vyskytly vší a hnidy.

Vedoucí protiepidemického odboru Lenka Weinerová však upozornila, že problém se netýká jen 3. mateřské školy. „Obracejí se na nás školy i školky z celého regionu včetně Třeboňska a Dačicka," říká. Důležité podle ní je především to, aby rodiče se zařízením vždy spolupracovali a respektovali doporučení a výzvy k prohlídkám vlasů svých dětí. „Odvšivení je potřeba provést u všech v jednotném termínu. Rodiče jsou povinni hlavy prohlížet důsledně a po celou dobu hlášeného výskytu," upozornila.

Například za dětskou lékařkou Ludmilou Plockovou, která ordinuje na největším jindřichohradeckém sídlišti, už dvě maminky s doporučením od hygienické stanice dorazily. „Už předtím dětem vlásky umyly a pročesaly a obě děti byly v pořádku, nic jsem neobjevila. Je ale potřeba opravdu důsledně prohlížet a opakovaně kontrolovat," nabádá lékařka.

I mladá maminka z Jindřichova Hradce Kristýna Čachotská souhlasí s tím, že s veškami by se měli vypořádat rodiče. „Ale jsou bohužel i nezodpovědní rodiče, kteří ví, že dítě vši má, stydí se za to a dítě pošlou zpět do školy. Pak to rodiče, kteří doma odvšivují, mají jako nekonečný příběh. Odvšivíme, jdeme čistí do školy a za chvilku nanovo. Bohužel," konstatovala.

Rodiče se často obracejí pro radu také na jindřichohradeckou bylinkářku Zuzanu Kořínkovou. „Existují i šampony na přírodní bázi s esenciálními oleji a jako prevenci napadení vešmi mohu doporučit také používání tea tree olejíčku," radí. Pokud se vši v kolektivu vyskytnou, je podle ní dobré každé ráno dětem vetřít jednu nebo dvě kapky olejíčku do vlásků. „Vši to odpuzuje a může to zabránit přenosu, když si děti hrají s hlavami u sebe," říká.

Vši a jak na ně?

Veš dětská se nejčastěji vyskytuje v kolektivech mateřských a základních škol. Rizikovější je zimní období, kdy děti nosí čepice a často si je i mezi sebou zkouší.

Jakmile je zjištěn výskyt, je potřeba neprodleně jednat. Na trhu je několik přípravků pro hubení vší, které je třeba použít podle návodu. Před i po aplikaci je potřeba vlasy vyčesat speciálním hřebínkem „všiváčkem" a zbavit je jak dospělých vší, tak hnid. Je potřeba zkontrolovat i všechny členy rodiny. Důležité je vyčistit domácnost. Vše, co přišlo do styku s hlavou (povlečení, oblečení, ručníky, hřebeny, kartáče), je třeba vyčistit ať už vypráním, omytím nebo lze věci na pár dnů uzavřít do pytlů a dát třeba do garáže nebo na balkon. Veš bez hostitele umírá do dvou dnů.

Petra Lejtnarová