Město dále pokročilo ve zpracování odpadů. V areálu kompostárny se pražská firma Mozis, vítěz výběrového řízení, postará o dodávky a následně o montáž modulové haly, hygienizačního zařízení, mycí linky a nádob na gastroodpad.

Jde o druhou etapu modernizace a rozšíření kompostárny. Celá akce bude stát 6,2 milionu korun včetně DPH. Státní fond životního prostředí přispěje částkou ve výši 90 procent z celkových uznatelných nákladů.

Písek tak ještě letos bude mít zařízení, ve kterém je možné zákonným způsobem likvidovat gastroodpad. „Zbytky jídla se zahřejí na dvě hodiny na teplotu 70 stupňů, potraviny se rozloží a zničí se nežádoucí látky. Zároveň se odpařuje voda, která je odváděná do kanalizace. Po skončení celého procesu zařízení vydá doklad, že jsme odpad zlikvidovali zákonným způsobem," vysvětlil systém Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku.

Mnohé domácnosti mají starost, co se zbytky od rodinného oběda. „Město by mělo do ulic dát nádoby na jídlo," myslí si Zdena Hořejší z Písku a pokračuje. „Manžel i synové jsou velcí jedlíci, ale občas zbytky zůstanou. A co s nimi máme dělat v paneláku? Tohle by bylo řešení."

Nová hygienizační linka zpracuje každoročně kolem stovky tun gastroodpadu. Půjde o zbytky z jídelen mateřských a základních škol, domova mládeže, seniorských domů a pečovatelské služby. Nebudou se sem však svážet zbytky jídel z komerčních zařízení jako jsou například hotely a restaurace. Zpracování potravinových odpadů by se mělo projevit i v úbytku celkového množství odpadu dováženého na skládku Vydlaby u Smrkovic. Navíc skládka by nebyla takovým rájem pro hlodavce.
Nádoby na gastroodpad v ulicích Písku nebudou. „Ale obyvatelé města rozhodně nemusí vyhazovat jídlo do směsného odpadu. V každém sběrném dvoře bude kontejner na zbytky jídla, kam občan může dovézt například zkažené maso z nefungujícího mrazáku. Odsud Městské služby Písek odpad odvezou do areálu kompostárny k hygienizaci," uvedl vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek Miloslav Šatra.
Ekologové potvrzují, že jsou v některých evropských zemích v ulicích a na dalších veřejných prostranstvích kontejnery na biologický odpad, do nichž se ukládá mimo jiné i jídlo. „Je to ale otázka výchovy obyvatel, aby se vůbec naučili separovat, a teprve pak je přimět, aby stejně postupovali s potravinami," uvedl ekolog Martin Jelínek.

Upravené potravinové zbytky z písecké hygienizační linky poslouží jako hnojivo s desetinásobnou účinností. Využije ho na svá pole Školní statek Dobešice, který patří ke Střední zemědělské škole Písek a kde mají studenti praktickou výuku.

Podle smlouvy mezi městem a dodavatelskou společností by hygienizační linka měla být hotová do 15. prosince letošního roku.
Písek a jeho obyvatelé dosahují v celém odpadovém hospodářství výrazných výsledků. Zejména vzali za své shromažďování a důsledné třídění odpadu. Výsledky a také nezanedbatelný finanční přínos do rozpočtu města se již dostavují. Za vítězství v inspirativní soutěži měst a obcí, kterou organizuje nezisková organizace Arnika, získal Písek letos v srpnu Odpadového Oskara.

Úspěšní byli Písečtí také ve sběru a následné recyklaci drobného elektrozařízení. O projekt s název Korunu za kilo se stará neziskově hospodařící společnost Asekol. Za prvenství mezi městy a obcemi byl Písku udělen titul Skokan roku.