Na co dát pozor– Objekt si zabezpečte certifikovanými zábrannými prostředky (bezpečnostní zámkový systém, odolné dveře, mříže, uzamykatelné okenice).

– Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).

– Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale 
i proti požáru.

– Před neznámými lidmi se nechlubte majetkem, který máte 
v chatě uložený.

– Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí 
a poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů.

– Při podezření na vloupání 
do objektu nevstupujte a neuklízejte, věc oznamte policii.

Krajská policejní mluvčí Lenka Krausová zmínila, že jedno z posledních vloupání
se odehrálo v samém závěru roku v rekreační oblasti u Matouškova rybníka na Trhosvinensku. Vyšetřují ho strážci zákona z tamního obvodního oddělení.

„Zloděj odcizil z chaty rybářské pruty, plastovou přepravku s pivem a poškodil okno. Majiteli chaty způsobil škodu za bezmála 30 tisíc korun a dopustil se přečinů krádeže a porušování domovní svobody," doplnila mluvčí Lenka Krausová.

Policisté upozorňují, že návštěvnost rekreačních objektů má v průběhu roku svá neměnná pravidla. V zimě bývají chaty častěji opuštěné než v jarních a letních měsících. Zloději se zaměřují především na odlehlé objekty, ke kterým se dá dobře zajet autem.

„Policisté rekreační oblasti pravidelně navštěvují a kontrolují, ale není v jejich silách ohlídat všechny. Je tedy důležité, aby se o zabezpečení svého majetku starali sami majitelé. Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých lidí a aut. Případné svědectví je pro naši práci důležitým vodítkem. Nebuďte nevšímaví. Dnes zloděj navštíví souseda, zítra se to může stát vám," upozornila policejní mluvčí Lenka Krausová.