PROJEKT DENÍKU
Deník Rovnost rozjíždí projekt, díky kterému bude sbírat názory vybraných osobností k aktuálním tématům ve společnosti.
VÍC K TÉMATU PŘÍSPĚVKŮ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ.
UDĚLALA VLÁDA DOST PRO PODPORU VÝROBY A PRODEJE DOMÁCÍCH POTRAVIN?
Kvalita potravin, jejich cena a podpora výroby. Témata, která zajímají většinu obyvatel České republiky. Vláda ani kontrolní orgány v této oblasti nebyly v posledních čtyřech letech nečinné. Legislativním procesem prošel kontroverzní zákon o významné tržní síle, marketingově se podporují české potraviny, poměrně razantně kabinet vyjednává v Bruselu o sjednocení receptur výrobců potravin pro různé regiony Evropské unie, aby se již nestávalo, že kvalitnější produkty se prodávají především na západ od našich hranic. Přesto to podle výsledků průzkumu Deníku, který byl proveden v rámci seriálu Volební audit, vypadá, že své aktivity minimálně nedokáže občanům prodat.
Jen podle 28,3 % panelistů Deníku Rovnost udělala Sobotkova vláda dostatečná opatření pro podporu výroby a prodeje domácích potravin. O opaku je přesvědčeno 71,7 % respondentů! Na tuto otázku odpovídalo 60 lidí.
S problémem vágní legislativy bojují i zemědělci v kraji. „Existuje spousta jedů, které si příroda vyprodukuje sama. Může se jednat například o určité druhy plísní. Problém je v tom, že nikde není pořádně řečeno, která z těchto látek se používat smí, a která ne," podotýká ředitel firmy Bylinky s.r.o ze Znojemska Petr Huška.
Jeho společnost je jedním z největších producentů bylinek na českém trhu. S označením bio ale u svých produktů zachází velmi opatrně. „Nejde nám o to získat u našich produktů za každou cenu nálepku bio. Prostě se snažíme vypěstovat co nejlepší a nejkvalitnější české bylinky. V dnešní době je navíc planeta už tak zničená, že je prakticky nemožné nepoužívat žádné podpůrné prostředky," říká Huška.
Mnohem důležitější podle něj je, aby šel jasně vysledovat původ potravin. „Zajímavější je, odkud zelenina pochází. I velkým obchodním řetězcům jde často o to, aby například neměli zeleninu, kterou musí přepravovat letecky. A v tom mají výhodu lokální zemědělci," vysvětluje Huška.
Dotace od státu na své produkty ale nepobírá. Jeho firma na ně nemá nárok. „Ano, stát poskytuje nějaké dotace na biozemědělství. Opět se zde ale objevuje problém s určením toho, kdo na ně nárok má a kdo ne," prohlašuje Huška.
Učit by se podle něj mohla česká vláda například od sousedního Německa. „Obor biozemědělství u nás nikdy nebyl dořešený. Vláda na něj jednoduše není připravená a nemá pro tuto oblast jasně daná pravidla," dodává Huška.
Ministerstvo zemědělství se brání, že pravidla bio produkce jsou jasně daná. „U nás máme jeden z nejlépe propracovaných kontrolních systémů ekologického zemědělství na světě, což dokazují pravidelné návštěvy zahraničních delegací, které se k nám jezdí tento systém učit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dokonce vyhodnotila ve své zprávě sektor ekologické produkce, jako nejméně rizikový z hlediska výskytu nalezených prohřešků," tvrdí mluvčí ministerstva Markéta Ježková.
Upozornila také, že bioprodukce je založena na tom, že zemědělci nepoužívají žádná chemická hnojiva a postřiky, ale naopak hnojí a stříkají účinnými přírodními, a v přírodě rozložitelnými, výrobky. „Kromě toho se samozřejmě dobře starají o svá zvířata, a například do potravinářských výrobků nesmí přidávat celou řadu takzvaných éček," dodala Ježková.
VIKTORIE POKORNÁ