PROJEKT DENÍKU
Deník Rovnost rozjíždí projekt, díky kterému bude sbírat názory vybraných osobností k aktuálním tématům ve společnosti.

VÍC K TÉMATU PŘÍSPĚVKŮ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ.

POMOHLY KOTLÍKOVÉ DOTACE A KONTROLY TOPENIŠŤ KE ZLEPŠENÍ OVZDUŠÍ?
Mají mít úředníci právo vstoupit do obydlí, aby zkontrolovali, čím lidé topí? Co je víc, domovní svoboda, nebo právo lidí na zdravé životní prostředí? Právě tyto složité otázky musel v rámci svého působení řešit ministr Richard Brabec (ANO). I přes výtky opozice ale novela zákona o ochraně ovzduší prošla a od ledna 2017 tak mohou probíhat kontroly i v domácnostech. Zatím se tak stalo v jednotkách případů. Kontrola chodí po předchozím ohlášení a vstupuje jen k topeništi či skladu paliva. Nekvalitní palivo a hlavně pálení odpadků v lokálních topeništích je už několik let největším zdrojem rakovinotvorných látek v ovzduší.

Podle 76,3 % panelistů Deníku z Jihomoravského kraje kotlíkové dotace a kontroly topenišť pomohly ke zlepšení ovzduší, o opaku je přesvědčeno 23,7 % respondentů. Odpovídalo 59 lidí.

Při podávání žádosti pomáhají některým zájemcům firmy, které pak i kotel vymění. Ale i když se složitých žádostí Mikoška nejdříve obával, rozhodl se zažádat sám. „Nakonec to nebylo tak složité. Vyplnění dotazníku mi trvalo asi dvacet minut,“ vysvětluje.

Firmu, která kotel instalovala, si také sehnal sám. „Musel jsem dodržet určité podmínky, rozhodl jsem se pro dražší kotel. Část doplácím, dotace ale pokryla většinu nákladů na pořízení,“ popsal. Od kraje získal téměř padesát tisíc korun.

Nový kotel už v domě potřeboval. „Původní tam zůstal po minulých majitelích a byl už rozbitý. Nový navíc přispívá k tomu, že se dá v zimě na ulici dýchat trochu čistší vzduch,“ říká Mikoška.

Kromě lepšího ovzduší podle něj přispívají lidé, kteří si nový kotel pořídí, i k vlastnímu bezpečí. „S kolegy od hasičů jsem výběr kotle ale nekonzultoval,“ usmívá se Mikoška.

ANNA TIŠNOVSKÁ