„Moc dobře se bavím, i když je strašná zima. Zahřáli jsme se mamkou svařáčkem, takže ještě pár koled vydržíme. Je moc pěkné, že se lidi zastaví a zazpívají si," řekla s úsměvem Jana Michalovičová.

Spokojený byl také Jaroslav Jakub z Hodonína, který se s manželkou přišel podívat, jak zpívá dcerka. „Moc se mi zpívání líbilo. Bylo to moc hezké," svěřil se. Do sborového zpěvu přispěl osobitě. „Ne že bych zrovna zpíval, ale aspoň jsem si pobrukoval," prozradil Jakub.

Unikátní akci plnou koled, dobré nálady a výborných koláčků pořádal stejně jako loni Deník. Tentokrát zavítal i do Hodonína. „Úplně miluji, když se koledy zpívají společně. Koledy mám totiž moc ráda a zpíváme je každé Vánoce, i když nemám zrovna hlas," sdělila své dojmy Hana Kučerová z Hodonína.

Zpěváci i posluchači na jihu republiky bojovaly s mrazem. Digitální teploměr ukazoval při zpívání až mínus sedm stupňů. „Mráz sice není ideální, ale Vánoce u nás nejsou v létě, takže zpíváme v zimě. Rozdíl je ale v tom, že v zimě lidé nezazpívají tak hlasitě. Pro hlasivky dnes nebyly ideální podmínky, což ale neznamená, že by zpívání nebylo hezké," řekl sbormistr Crescenda Josef Ilčík.

Jeho svěřenci postupně nabídli pět koled: Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Dej Bůh štěstí tomu domu a Pásli ovce Valaši. „Naše zpívání posloužilo k naladění na Vánoce. Děkuji moc rodičům, kteří přišli podpořit své děti a samozřejmě dětem, pro které máme připravené dárečky," zakončila předvánoční zpívání šéfredaktorka Hodonínského deníku Rovnost Jana Rybová.

O hodinu dřív se do akce Česko zpívá koledy připojily v hodonínském Zeleném domě pohody. „Tato akce mě zaujala, když jsem četl Hodonínský deník extra. Řekl jsme si, že zpívání je celkem fajn. Vím, že naše děcka koledy znají a zpívají si je klidně i v létě u moře," přiblížil důvody zapojení se do akce vedoucí vychovatel Eduard Mezera.

Čtyřicítka lidí v zeleném domě začala se zpíváním dřív především kvůli večeři a zápasu hodonínských hokejistů, na který poté vyšli fandit. „Už v úterý jsme trénovali koledy při zdobení vánočních stromků. Moc rádi je zpíváme a hlavně se těšíme na besídku. Chtěl bych všem popřát všecko nejlepší k svátkům," řekl jeden z klientů domu Štěpán Bobalík.