O lednické rybníky se starají rybáři hodonínské firmy. A první výsledky? Podle jednatele společnosti Oldřicha Pechy je ve srovnáním s minulými léty například výrazně méně plevelného karase. „Podařilo se nám jeho počet snížit. Karase tak bude, zdá se, letos minimum," pochvaloval si Pecha druhý den výlovu. Akci chtějí rybáři ukončit už ve čtvrtek.

Podle Pechy jsou ryby z Apolla kvalitní. „Splnily naše očekávání. Ryba narostla do parametrů, které jsme předpokládali. Podíl výběrového kapra a první třídy je asi dvě ku jedné. Ryba je masitá, jedna z nejkvalitnějších, které na jižní Moravě chováme. Kvalitativně je tady rybí maso na jiné úrovni, než z jiných lokalit a regionů," tvrdí Pecha.

Po Apollu, jehož oficiální název zní Mlýnský rybník, přijde na Břeclavsku na řadu Hlohovecký a Nesyt. Podle Pechy je letošní sezona specifická. „Nebudeme lovit Prostřední rybník, necháme ho na dva roky, protože osádka se vyvinula tak, že se nám to jeví jako výhodnější. Ale zase naopak budeme po jednom roce lovit Nesyt, který je normálně na dvě léta," sdělil Pecha.

Na Nesytu u Sedlece budou rybáři v druhé polovině listopadu. Ještě o necelý měsíc dříve Rybníkářství Pohořelice pořádá výlov rybníka Vrkoč u Ivaně. Při vhodném počasí tam jezdí desítky tisíc lidí. „Součástí výlovu je komentář, ukázky lovení různých druhů sladkovodních ryb či ukázky trofejních ryb. Budou tam také různé soutěže či akce pro děti. Je tam zajištěný prodej živých i zpracovaných ryb," pozval ředitel pohořelického rybníkářství Roman Osička.

Cena vánočního kapra od této firmy zůstane na úrovni té loňské. Tedy kolem osmdesáti korun. „Věřím, že budeme mít dostatek ryb jak pro vnitřní trh, tak i pro ostatní naše odběratele," uvedl Osička.

S jeho názorem souhlasí i Pecha. „Ceny budou podobné. Nevypadá to, že budou problémy, co se týče uloveného množství," vysvětlil jednatel hodonínského rybářství.

Výlovy rybníků

Apollo, Lednice: pondělí 10.října až pátek 14 října

Hlohovecký rybník: pondělí 31. října až čtvrtek 3. listopadu

Vrkoč, Ivaň: pátek 28. října až neděle 30. října

Nesyt, Sedlec: pondělí 21. listopadu až sobota 26. listopadu