Architekt Pavel Řihák předvedl svou diplomovou práci z roku 2013, v níž představil možnost úpravy bývalé kyjovské židovské čtvrti, dnes kulturního domu a přilehlého parkoviště i se zelení. Kulturní svatostánek by se podle návrhu zvětšil a poskytl více místa pro společenské aktivity. Parkoviště by nahradil blok domů s možností podnikání. „Je důležité určit hranice vnitřního města. Cílem je zahušťování a zvýšení jeho atraktivity pro chodce i pro cyklisty, ne aby to měl člověk daleko a všude jezdil autem," popsal Řihák.

Společenský sál kulturního domu by se dočkal balkónu, stejně tak i divadelní sál. Přestože by se jednalo o novou stavbu, odborník bral v potaz i její souhru s okolím. „Fasáda byla koncipovaná z otevřených a plných ploch. Ty vytváří prostor pro velkoplošná sgrafita, která odkazují na novorenesanční radnici," doplnil.

Kromě vlastního konceptu dostavby náměstí předvedla architektka Martina Černá i možnost úpravy prostranství před gymnáziem. V Kyjově už navrhovala několik budov, mezi nimi i kavárnu Pražírna. „V návrhu jsem zrušila silnici, která je kolem budovy gymnázia, očistila jsem celé místo od stávající zeleně. Před gymnáziem by vznikl shromažďovací prostor s pódiem, kde by se daly pořádat akce. V další části by byl upravený park se zelení, lavičkami a vodními prvky," přiblížila architektka.

Změny by doznala i oblíbená zkratka od chodníku na Komenského třídě podél Kyjovky. „Ze zkratky by se stal hlavní přístup, byl by částečně zastřešený. Vznikla by promenáda s výstavními panely, kde by byly informace o škole," představila svou vizi Černá.

Její kolegové Jan Sedláček a Václav Navrátil z brněnského ateliéru Senaa společně představili dvě varianty krytého bazénu. „Jedna by byla umístěná u školy a sloužila pro žáky i veřejnost. Druhá varianta je na stávajícím koupališti, komplexně řeší rekonstrukci celého areálu," objasnila dvojice.

O jednotlivých návrzích pak architekti debatovali se zástupci města i veřejností. Ta zahrnovala všechny věkové skupiny. „Návrh úpravy gymnázia není špatný. Mně a mým spolužákům vadí shromažďovací prostor, který je betonový. Mám obavu, že místo bude prašné a hlučné. Zbytek návrhu je pěkný a užitkový," řekla osmnáctiletá gymnazistka Barbora Kaletová z Kyjova.

Veškeré návrhy nejsou nijak závazné, mají pouze ukázat možnosti, jimiž by se vzhled Kyjova mohl v budoucnu ubírat.