Problematiku na posledním zasedání slavkovských zastupitelů otevřel v souvislosti s blížícím se začátkem školního roku Ivan Charvát. V místě totiž stojí školy, a tak je podle něj situace o to vážnější. Řidiči, jak říká, tam dávají přednost chodcům čím dál méně. „Jedná se o firemní auta a ta s mladšími řidiči, kteří jezdí bezohledně," sdělil na jednání zastupitel.

Už loni podle svých slov upozorňoval na to, že by se u křižovatky vyplatil radar. Ten se sice v Tyršově ulici nachází, nicméně hned na příjezdu od Vyškova. „A když už u přechodu není, nešlo by k němu poslat městskou nebo státní policii?" ptal se Charvát.

9kamer bude už zanedlouho hlídat Slavkov u Brna. Rozšíření je na spadnutí. Nyní střeží dva přístroje Palackého náměstí a jeden Husovu ulici. Nově přibudou v Brněnské, Kollárově a Špitálské ulici.

Že si řidiči v místě s předností příliš hlavu nelámou, potvrdil redakci Vyškovského deníku Rovnost i ředitel Základní školy Tyršova ve Slavkově Jiří Půček. „Nicméně strážníci tam v době, kdy malé děti přicházejí a odcházejí ze školy, stojí. Máme to tak domluvené," zmínil ředitel.

Podle něj se poblíž školy loni stala i nehoda, při níž auto srazilo dítě. Jak ale upřesnil Smejsík, nedošlo k ní přímo na přechodu.

Bylo to o kousek dál. „Vyběhlo z místa mezi zaparkovanými auty a narazilo do projíždějícího auta," připomněl šéf slavkovských strážníků.

Co se pak týká hlídek u přechodu, slavkovská městská policie v místě stává ve školním roce vždy od půl osmé do osmi ráno a také od půl jedné do jedné odpoledne. Podle Smejsíka je však s řidiči potíž, i když u přechodů hlídají policisté. „Někteří si dobře uvědomují, že udělali přestupek, když někomu na přechodu nedali přednost. A někteří na nás při tom ještě zamávají," poznamenal. Radar, o který se zajímal Charvát, by ale v lokalitě nepomohl, jak podotkl slavkovský starosta Michal Boudný.

MĚŘENÍ LADÍ

Z Tyršovy ulice totiž vybíhá hned několik postranních ulic. „Když si motorista uvědomí, že udělal přestupek, může do některé z nich vjet a radar ho nezměří. Řešili jsme to s firmou, která nám dělá projekt na úsekové měření. Problém samozřejmě chceme vyřešit, jen nevím jak," sdělil Boudný.

Podle Smejsíka může být řešením umístit k přechodu kameru. V současné době je ve městě na spadnutí instalace šesti nových přístrojů, a tak by podle velitele nemusel být problém rozšířit kamerový systém ani do Tyršovy ulice. „Pokud jí vedou optické kabely, mělo by to jít. Ale dalo by se to udělat i jiným způsobem," je přesvědčený Smejsík, který o této možnosti podle svých slov uvažuje už delší dobu.

Právě na pořízení šesti kamer ve městě, přičemž se jich dočkají například lidé v Brněnské ulici, slavkovští zastupitelé uvolnili na posledním jednání přes dvě stě tisíc korun.