Hned zkraje mě ovšem jedna z pořadatelek Dana Krištanová vyvádí z omylu. „Kdybychom měli vystavovat ještě recepty, nevím, jak bychom to tady všechno umístili. Sešlo se nám 63 vzorků, což je o tři víc než loni, kdy jsme měli pochoutky z plechu," je nadšená důchodkyně.

Záhada: sloní mls

Na zkušenou jsem nepřijela sama. Nepřítomnost receptů ale není vadou na kráse. A kdo opravdu chce, dokáže si je sehnat. „Pomazánek jsem ochutnala už několik, zatím mě nejvíc zaujala topinková. Dobře ale chutnaly všechny, které jsem zkusila. Novinkou je pro mě ta, která je pojmenovaná jako sloní mls. Na tu už mám i přislíbený recept," svěřuje se třeba Jana Machalová, která přijela z Bučovic.

Název sloní mls mě taky docela překvapil. Přesné složení se mi sice nepodařilo vyzkoumat, hlavními ingrediencemi ale podle všeho byly salám a okurky.

Mými oblíbenými pak jsou špenátová a krabí, které s oblibou nabízím návštěvám. Takže s velkým očekáváním obcházím stoly plné mističek s pomazánkami mnoha chutí, vůní a barev a hledám právě tyto dvě, abych mohla srovnávat. Ani jednu však nenacházím. Zato inspirace plno. Překvapením je bramborová. Podle v podstatě neměnícího se obsahu misek si dovolím říct, že nejen pro mě. Přece jen jde o netypický druh a vypadá to, že Kozlanští jsou k němu spíš nedůvěřiví. Po ochutnávce si ovšem dovolím tvrdit, že dělají chybu. Díky další zelenině, kterou obsahuje, je poměrně svěží a chuťově velmi zajímavá.

Do módy se vrací červená řepa, takže nechybí ani pomazánka z ní. O kousek dál je pak k ochutnání vzorek z červeného zelí. Některé misky jsou asi hodinu a půl po startu akce poloprázdné, jediná, která zeje prázdnotou, je lososová. Některé druhy jsou zastoupené více vzorky, tento je však jediný. Takže mám smůlu a závidím těm, kteří byli rychlejší. „Ta mi chutnala nejvíc. Obecně mám lososovou nejraději ze všech," hodnotí Marcela Pokorná z taneční skupiny N-Yoj! z Bučovic, jejíž vystoupení bylo jedním z bodů doprovodného programu. „Původně tady měly být naše mažoretky. Protože ale postoupily v soutěži a právě na dnešek bylo naplánované další kolo, což nemohl nikdo předpokládat, zajistily nám tanečnice z Bučovic. Za což jsme velmi vděční," vysvětluje Krištanová.

V její režii se pak odehrává další část doprovodného programu. Je jím klání typu televizní soutěže Pavla Zedníčka, kterou organizátorka nazvala Hádej, hádej, hadači. Účastní se jí tři páry, další hosté pak stále můžou ochutnávat a hodnotit. Po ukončení soutěže končí i hodnocení. Své tipy účastníci průběžně vepisovali na předtištěné formuláře a na porotě nyní je, aby všechno sečetla. „Je zde asi sto čtyřicet lidí, takže to není žádná legrace," říká pořadatelka.

Příště štrúdl

Za další zhruba půl hodinu jsou známé výsledky. „Mně asi nejvíc chutnala jedenáctka, pojmenovaná je jako domácí," zmiňuje nejstarší člen Klubu seniorů Kozlany Oldřich Šiler. S většinou zúčastněných se však neshodl. Nejvíc chutnala už zmíněná lososová.

Setkání se chýlí ke konci a organizátorka už nyní ví, co bude předmětem dalšího kola Babymňamu. „Štrúdl stokrát jinak," oznamuje stručně a podle toho, jak jsou hosté nadšení, se dá odtušit, že bude zase úspěšná.