Najít na Vyškovsku školu, která bezlepkové jídlo připravuje, není vůbec jednoduché. A od letošního září je to ještě těžší. Základní škola Tyršova ve Vyškově totiž nabídku pro celiaky zrušila. „Nemohli jsme splnit podmínky, které ustanovila nová vyhláška ministerstva školství. Dřív nám sestavovali bezlepkový jídelníček zaměstnanci školní jídelny, nově to však musí být specialista. Peníze na nutriční terapeutku však momentálně nemáme," zdůvodnil změny, které rodiče celiaků nepotěšily, ředitel školy Zdeněk Pitela.

Varianta ohřívání

Nyní tedy škola sbírá informace od pracovníků jídelny a vymýšlí, jak skloubit nařízení s přáním rodičů. Někteří z nich totiž děti na školu přihlásili právě kvůli možnosti bezlepkových obědů. „Máme sice 460 žáků a celiaků mezi nimi není ani deset, přesto jsme rodičům situaci možná jako jediní v okrese ulehčovali speciální stravou. Nyní tedy řešíme, co dál. Možností je, že budeme v kuchyni ohřívat obědy, které si děti přinesou z domu, případně k nim dovaříme některou část. Uvidíme, co se ukáže jako nejlepší řešení," naznačil Pitela.

Spolupráce jídelny s rodiči už funguje například v Základní škole Bučovice 710. „Pokud vím, máme jeden případ, maminka vozí obědy z domu a u nás se většinou jen ohřívají. Pokud by se celiaků objevilo víc, pokusíme se zájmu přizpůsobit. Rodiče však už většinou mají zkušenost a ví, co smí a nesmí vařit, takže zatím to řešíme s nimi. Zaměstnání odborníka proto neplánujeme," oznámil ředitel Aleš Navrátil.

Přesto však škola plánuje přijít alespoň s novinkou v klasickém jídelníčku. Jak už Vyškovský deník Rovnost informoval, na školy je vyvíjený dlouhodobý tlak na zdravější stravování s tím, že děti si v nich vytvářejí návyky na celý život. Pomoct tomu má i rušení automatů na sladkosti. „Chceme tedy do jídelníčku přidat ke dvěma stávajícím ještě třetí jídlo, které by bylo extra zdravé. Zatím ale chybí informace, které suroviny podle vyhlášky projdou. Studie se totiž v názoru na vhodné potraviny pro školáky rozcházejí. S tím tedy musíme chvíli počkat," upozornil na nejasnosti Navrátil.

Bezlepkový oběd, který by splňoval požadavky nového opatření, si školáci nedají ani ve vyškovské Základní škole Nádražní. Znovu kvůli zpřísnění dosavadních pravidel. „Pokud rodiče přinesou do jídelny oběd, není problém ho ohřát nebo ho nějak upravit. Na novou pracovnici, která by se výhradně o bezlepkové jídlo starala, však peníze nemáme a chybí nám i potřebné prostory. V naší jídelně není žádný nutriční asistent nebo jiná proškolená osoba. Výhledově proto uvažujeme přijmout výživového specialistu alespoň na poloviční úvazek, k tomu však zatím nedošlo. Záleží hlavně na domluvě s rodiči," upozornil ředitel Pavel Pospíšil.

S možností zajišťovat dětem speciální stravování souhlasí například i Gabriela Polášková. Zvláště pokud je dětí s podobným problémem na škole víc. „Pokud by se škole takové vaření vyplatilo, jsem určitě pro, rodičům to podle mého hodně pomůže. Vím, že na učilišti v Sochorově ulici byl jeden hoch, kterému jídelna stravu jen ohřívala, což je také jedna z možností," všimla si Polášková.

Celiakie je chronické onemocnění, které vyvolává směs bílkovin obsažených v obilovinách a výrobcích z nich. V současné době je neléčitelná. „Celiaci musí lepek zcela vyloučit ze stravy. Jejich tělo ho nedokáže vstřebat, takže přechod na bezlepkovou stravu je celoživotní. V tomhle bohužel nemají na výběr. Jídlo by měl sestavovat odborník, ví přesně, které potraviny smí použít, aby člověku neublížil," upozornila výživová poradkyně Karolina Hanáková.

ZUZANA RICHTROVÁ