Porota sommelierů hodnotila celkem padesát vzorků moravských a českých biovín. Jako nejlepší vybrala oranžové víno z Mikulova. „Oranžová vína vznikají tak, že bobule jsou po odstopkování hroznů macerovány spolu 
s moštem delší dobu. Tady to bylo osmačtyřicet hodin při teplotě čtyři stupně Celsia. Díky tomu se ze slupek do moštu uvolní více aromat, tříslovin 
a barviva. Tato vína pak mají jasně oranžové tóny," popsal vinař Petr Marcinčák.

Českou biopotravinou roku 2014 se stalo Bio konopné sádlo z ekologicky chovaných prasat z Vysočiny. Dále uspěly sterilované Černíkovické okurky Miloše Kurky a Bio cukrový hrášek z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce.

Oceněné výrobky se budou pyšnit logem České biopotraviny 2014. Ceny si vítězové převezmou ve čtvrtek na zámku v Lednici, a to na slavnostním večeru mezinárodní konference Bioakademie.