Jiří Škaroupka z Ráječka pracuje v Blansku. Dojíždí každý den na kole. „Hodně záleží na počasí, ale někdy to skutečně není snadné. Jezdit postranními ulicemi je zbytečně zdlouhavé, takže má obvyklá trasa vede po hlavní silnici mezi auty. A zdaleka ne vždy se cítím bezpečně," nastínil muž.

Není však ani zdaleka jediný, kdo mezi Blanskem a Ráječkem jezdí na kole. Vedení obou měst se proto rozhodla postavit cyklostezku, která je bude spojovat. Práce na její první etapě začnou už letos v létě. Souběžně s ní Blanenští plánují i pokračování ve výstavbě cyklostezky ve městě. Dohromady budou stát osm milionů korun.

Po stejné trase jako Škaroupka, jen v opačném směru, jezdí do práce také Zdeněk Přibyl. „Přestěhoval jsem se z Ráječka do Blanska, ale zaměstnání mi zůstalo stejné. Když to počasí jen trochu umožňuje, volím raději kolo než auto. O chystané cyklostezce už jsem slyšel, ale dokud po ní nepojedu, tak tomu neuvěřím," konstatoval muž z Blanska.

Sám jezdí mimo hlavní tah. „Není to ono, protože musím stále kvůli něčemu brzdit nebo zastavovat. Pravidelně potkávám stále stejné cyklisty a všichni si stěžují na to samé. Mnoho z nich raději jezdí mezi auty, ale to mně připadá jako zbytečný risk," podotkl Přibyl.

Vedení Blanska však se začátkem stavby cyklostezky do Ráječka skutečně počítá. „Na první etapě začneme pracovat ve třetím čtvrtletí. Povede od křižovatky pod Atonou až po přemostění Hornolhotského potoka. Bude stát dva a půl milionu korun, přičemž pětašedesát procent pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury," shrnul blanenský starosta Lubomír Toufar.

Stezka Blanskem

Projekt je výsledkem dohody mezi vedením obou obcí. „Víme o tom, že mnoho lidí od nás jezdí do Blanska nejen za prací, ale třeba i nakupovat do supermarketů. Proto jim chceme touto cestou vyjít vstříc," řekl ráječský starosta Vít Rajtšlégr.

O náklady se rozdělí jednoduše. „Dohodli jsme se, že každá obec zaplatí tu část cyklostezky, která povede na jejím katastru. U nás pouze upravíme povrch stávající silnice. Budeme to tedy mít daleko jednodušší než Blanenští," uznal starosta Ráječka.

Cyklisté se dočkají i výstavby čtvrté etapy cyklostezky vedoucí přímo Blanskem. „Třetí etapa skončila u Billy, takže čtvrtá ve stejném místě začne. Pokračovat cyklostezka bude po autobusové nádraží. Zaplatíme za ni pět a půl milionu korun, ale osmdesát procent částky uhradíme díky dotaci z Regionální operačního programu Jihovýchod," vylíčil vedoucí blanenského odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan.

Pokračování v této cyklostezce vítá majitel obchodu s koly v Blansku Zdeněk Novák. „Podobné zóny jsou pro cyklisty ideální, ale musí na sebe přímo navazovat. Jinak trochu ztrácí smysl. Zatím to tedy není ono, snad bude cyklostezka brzy kompletní," poznamenal.