Je totiž na co koukat. Průvod se táhne jako dlouhý pestrobarevný had a k vidění jsou v něm třeba kouzelníci, klauni, zebry, baletky nebo mafiáni. Majálesový dav doprovází také městští strážníci. Pro krále a královnu letošního majálesu dokonce na Rožmitálovu ulici přijíždí nablýskaný bílý veterán.

Na majálesový průvod se do centra Blanska přišla podívat například i Lucie Menšíková. „V průvodu jde moje dcera, která chodí na blanenské gymnázium. Má na sobě kostým orientální tanečnice. Myslím, že je to pěkná akce, je fajn, že se tradice majálesu v Blansku zavedla. Je to pro studenty určitě příjemné zpestření," usmívá se žena.

Z Rožmitálovy ulice už průvod pokračuje přes náměstí Svobody do zámeckého parku. „Vítáme vás na letošním majálesu," hlásí do mikrofonu zpěvačka studentské kapely Defekt, která hned potěší publikum několika rockovými skladbami.

Po chvíli už na pódium vystupuje ředitel blanenského gymnázia Radek Petřík v kostýmu principála. Letošní majáles má totiž jedno společné téma – cirkus. Se starostou Blanska Ivem Polákem a místostarostou Jiřím Crhou letošní desátý ročník blanenského majálesu zahajují. „Vzhledem k datu bych letošní akci pojmenoval spíše junáles 2014 cirkus gymnázium a teď už svou funkci principála předávám svému mladšímu kolegovi," usmívá se Petřík.

Ke slovu se tak dostávají král a královna letošního majálesu. Jsou jimi Jakub Flek a Michaela Hlavoňová ze třetího ročníku gymnázia. Ti publikum provedou dnešním majálesovým cirkusovým programem. Postupně se na pódiu představují jednotlivé třídy blanenského gymnázia. Každá je laděná v jiném duchu. V jedné jsou samí klauni, ve druhé žongléři, v jiné krotitelé šelem, v další cvičenky s obručí. Repertoár má cirkus gymnázium opravdu pestrý.

Kromě představení cirkusových tříd se na pódiu střídají i taneční vystoupení. Jako první nastupuje seskupení street dance tanečníků blanenského domu dětí a mládeže. Po nich nastupují tanečnice soukromé Základní umělecké školy Blansko a velký úspěch sklízí také Michal Král a Štěpán Bartek, kteří předvádějí krkolomné kousky v podobě breakdance.

Po vystoupeních a představení všech „cirkusových" tříd se už krátce před druhou hodinou odpoledne chýlí blanenský Majáles 2014 ke konci. „Byl to zodpovědný úkol a myslím, že jsme to zvládli celkem obstojně," hodnotí svoji dnešní funkci král majálesu.

Majáles se líbil i studentce kvinty A Barboře Hájkové. „Jako každý rok se mi líbil průvod a i program byl pěkný. Jsem ráda, že se v Blansku majáles slaví, aspoň se ulijeme ze školy," směje se studentka v masce Harryho Pottera.