Historického úspěchu dosáhli v sobotu hokejoví reprezentanti do osmnácti let, když poprvé ovládli prestižní Memoriál Ivana Hlinky. Lidem v Břeclavi však nyní hrozí, že tradiční turnaj s mladými talenty v dalších letech už pravidelně neuvidí. Mluví se o stěhování do Kanady.

S informací nejprve šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener vyrukoval přímo v Břeclavi. „Kanada má obrovský zájem dostat turnaj do zámoří a momentálně se o tom jedná," vyjádřil se Lener pro hokej.cz.

Zprávu pak potvrdil také pro Břeclavský deník Rovnost. „Kanadský svaz opravdu zažádal o převzetí turnaje na vlastní území a hodně o něj usiluje. Všechno to je ale v počáteční fázi a minimálně další ročník Memoriálu v Břeclavi ohrožený není," upřesnil, a vyvrátil tak spekulace o brzkém stěhování akce.

Ačkoliv Lener není zcela proti změně pořadatelského místa, „sebrat" Memoriál lidem v Břeclavi jen tak nechce. „Turnaj má dobré jméno, takže není jednoduché ho přenechat Kanaďanům. Pokud se budeme bavit o nějaké změně, tak bychom chtěli, aby se případně místo konání střídalo," nastínil.

To v praxi znamená, že by se Břeclav s Kanadou střídala například ve dvouletých cyklech. „Rozhodně se události nehodláme vzdát úplně," zdůraznil Lener.

Podobný scénář by si nepřál ani starosta Břeclavi Pavel Dominik. „V posledních dnech jsem se o to zajímal a zjistil jsem, že alespoň další ročník by tu být měl. Pak je to ale ve hvězdách. Problém je, že město nemá pravomoci, aby mohlo turnaj v Břeclavi udržet," řekl Dominik s tím, že by byla škoda o atraktivní akci přijít.

Doslova v šoku zůstal z možného stěhování dlouholetý břeclavský delegát hokejových rozhodčí Jiří Přibyl. „Velice mě to překvapilo, protože informace se objevila nečekaně. Turnaj se tady hraje s dvěma přestávkami už od roku 2002 a všichni si ho pochvalují," kroutil hlavou.

Událost si podle něj stihla za tu dobu vybudovat skvělé renomé po celém světě. „Můžeme jen doufat, že o Memoriál nepřijedeme. To by mě hodně mrzelo a veřejnost asi také," myslí si Přibyl, který ovládal časomíru při letošním vítězném českém tažení.

DAVID BALÁŠ