Brněnské lektory školí kanadský odborník na gambling Robert Williams, jehož metodu zvanou Cinknutý balíček brněnští studenti vyzkouší. „Interaktivním a zábavným způsobem je informuje a mění postoj k hazardu. Při jedné z lekcí třeba dostanou bonbóny, které můžou sníst, nebo vsadit. Vyzkouší si, že v devadesáti procentech případů prohrají. Zjistí, že vítěz je vždy automat nebo kasino," přiblížil metodu ředitel Podaných rukou Lukáš Carlos Hrubý.

Projekt stojí přes tři sta tisíc korun. Kromě státu přislíbilo dotaci i Brno. „Prevence gamblingu je k vymýcení hazardu stejně důležitá jako jeho regulace. Projekt proto podpoříme," přislíbil náměstek primátora Matěj Hollan.

Podobný program je v České republice jedinečný. „Právě Brno spolu se Zlínem a Olomoucí budou jakýmsi vzorem. Vyzkoušíme, jak bude metoda fungovat a od příštího roku ji můžou používat odborníci v celé republice," uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

projekt prevence
- spolupracuje na něm organizace Podané ruce s kanadským expertem na gambling Robertem Williamsem
- využívá metodu Stacked Deck (Cinknutý balíček)
- interaktivní a zábavnou formou informuje a učí o gamblingu
- cílovou skupinou jsou děti a mladiství ve věku 13 až 19 let
- do konce roku se zapojí po deseti středních školách v Brně, v Olomouckém a Zlínském kraji

Podle studie Národního monitorovacího střediska gambleři stále častěji hrají na internetu. To potvrzuje i Šárka Licehammerová z brněnského psychoterapeutického sanatoria Elysium, které se jako jediné v Brně na gamblerství specializuje. „Loni k nám přišlo pětasedmdesát hráčů, letos už jich bylo padesát. Počet gamblerů se rozhodně nesnižuje, i když je hazard v Brně od letošního roku přísně regulovaný. Většina závislých totiž hraje na sázkařských webech a v online kasinech," prohlásila.

Díky lednové vyhlášce, která ve městě plošně zakázala provoz hracích automatů, se ale podle ní pro většinu z nich snížilo pokušení. A to i přesto, že některé brněnské herny s provozem automatů ještě neskončily.

Jejich definitivní odstranění totiž brzdí fakt, že rušení licencí některých zařízení nemá na starosti město. „Na odebírání licencí se podílí ministerstvo financí, a proto celý proces ještě několik týdnů potrvá. V červnu už ale v Brně snad nebudou žádné hrací automaty," prohlásil Hollan.

Do té doby město jejich podnikání reguluje alespoň omezením otevírací doby. „Od sedmi ráno do dvou odpoledne musí být všechny herny nebo místa, kde jsou automaty, zavřené. Nechceme, aby tam místo školy chodil hrát děti," vysvětil Hollan.

KLÁRA ČÁPOVÁ