V mnoha světových městech jsou nábřeží řek ideální místa pro trávení volného času. Brňané podobnou možnost nemají. Často se k vodě nemohou dostat, v minulosti navíc byla často znečištěná. „Třeba v letních vedrech by mohli lidé i v Brně u řeky trávit volný čas. Města jako Budapešť nebo Bratislava dobře využívají jejich potenciál," myslí si Brňan Patrik Vágner.

Nejen jeho přání se může za několik let vyplnit díky plánům vedení města na oživení břehů řek.

ROZŠÍŘENÍ KORYTA

Jeden z hlavních projektů je vytvoření souvislého nábřeží podél Svratky od víceúčelové haly Rondo po výstaviště. Podle náměstka primátora Martina Andera je potřeba rozšířit koryto řeky a odstranit zdi pro regulaci řeky, čímž se uvolní místo pro vznik promenády. „Bude spíše na pravém břehu, protože naproti vede rušná silnice v ulici Poříčí," vysvětlil.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Na uvolněném místě vzniknou podle plánu města náplavky, kde bude možné postavit kavárny a tančírny. „Naproti Rondu může být kavárna na visuté platformě nad řekou," nastínil Ander.

Projekt dostane na starost společnost, která na podzim uspěje v architektonické soutěži. Stavět bude možné začít nejdříve v roce 2020.

Vedení města chce při úpravách spolupracovat s Povodím Moravy, které se k jednotlivým návrhům vyjádří. „Nebráníme se žádnému řešení, pokud nenaruší protipovodňovou ochranu města," objasnil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Plán ovšem je problematický podle některých architektů. Podle Davida Průši z Platformy architektů nemá cenu vytvářet nábřeží tam, kde není živo. „Má smysl drobnými zásahy řeku v některých místech oživit, ale říct si, že spravíme dva kilometry v nekulturním území je nekoncepční," prohlásil.

Vedení města v současné době pracuje i na revitalizaci Svitavského náhonu, známého jako Stará Ponávka. „Během příštího roku začne oprava části břehů u ulice Za Mostem," řekl Ander.

Nové podoby se dočká i nábřeží v oblasti Jižního centra. Jeho konkrétní podoba je však nejistá. „Záleží na tom, jak dopadne referendum o poloze hlavního vlakového nádraží," objasnil Ander.

MENŠÍ ÚPRAVY

Další menší úpravy podél řek si zařizují městské části. „V srpnu zahájíme výběrové řízení na stavbu nového, přírodního, kameninového chodníku," nastínila místostarostka Černovic Šárka Korkešová.

Vedení Brna si snahu městských částí pochvaluje. Právě městské části se snaží oživovat břehy Svitavy. V srpnu sedm z nich pořádá například druhý ročník festivalu Překročme řeku.

Vytvoření náplavek a propojení s infrastrukturou je součást komplexu plánovaných protipovodňových opatření. Výstavbu ochrany chystají vodohospodáři na devatenáctikilometrovém úseku Svratky, desetikilometrovém Svitavy a jeden a půl kilometru dlouhém úseku Leskavy.

PATRIK EL-TALABÁNI
SIMONA ZPĚVÁKOVÁ