Padne na něj každoročně zhruba polovina úrody ze tří hektarů jeho vinohradů. „Letos máme hroznů o něco méně než loni, ale pokles není nijak dramatický. Na burčák to bude určitě stačit. Bude ho dost," vzkázal Valtičan.

Litr za šedesát

Burčák Machuča prodává na třech místech Břeclavska. Cena? Šedesát korun za litr. „Je stejná jako loni, už čtyři nebo pět let jsme ji neměnili," sdělil s tím, že první burčáky jsou vždy z hroznů Irsai Oliver. Do dvou týdnů by pak měly následovat burčáky 
z odrůd Muškát moravský 
a Veltlínské červené rané.

Co je burčák?
Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení. Obsah alkoholu bývá zhruba 1-7 procent. Pod názvem burčák se smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních hroznů vypěstovaných v České republice.

Majitel tří vinoték v regionu Libor Nazarčuk nad prodejem burčáku v polovině srpna krčí rameny. „Podle zákona je to možné, ale každý se může jít podívat do vinohradů a sám si udělat obrázek. Nepředpokládám, že by hrozny byly už nyní nějak extra vyzrálé. Možná mají patnáct stupňů, nevím. Podle mne je lepší pár dnů ještě počkat," řekl Nazarčuk.

Ve svých vinotékách 
v Břeclavi a Lednici začne burčák nabízet zřejmě až od příštího týdne. „Z mých dodavatelů ho zatím ještě nikdo nemá," zdůraznil.

Podle Machuči ale měly letošní hrozny při sbírání už šestnáct stupňů sladu. „Irsai Oliver je na to ideální. Neznám jinou odrůdu, ze které by se dal burčák tak brzy udělat," argumentoval.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Brně už podle slov jejího mluvčího Pavla Kopřivy prodej burčáků monitoruje, včetně odběru vzorků. „Očekáváme, že intenzita kontrol bude podobná jako v loňském roce," informoval Kopřiva.

Loni inspekce prověřila 624 prodejních míst burčáku. Rozbor jednačtyřiceti vzorků prokázal nevyhovující parametry u pěti z nich. Dva burčáky pocházely z Břeclavska. Ten z bořetického vinařství Jedlička a Novák měl obsah alkoholu nižší než 0,2 procenta, zákon přitom stanoví minimálně jedno procento. V Mostě ho nabízel soukromý prodejce. Neprošel ani burčák ze Zemědělského družstvo Němčičky prodávaný v Kostelci nad Orlicí. Kvůli klamavému označení geografického původu.