Přibližně padesát kilometrů ujedou manželé Paškovi z Hodonína, odkud vyrazí do Mikulova na Pálavské vinobraní. S třídenního programu si vybrali sobotu, kdy chtějí spojit vystoupení hudebních kapel s ochutnávkou burčáku a vína. „Pojedeme určitě autem, ale možnosti, kde zaparkovat, jsem ještě nezjišťoval. Nejspíš využijeme nějaké parkoviště na okraji města," říkal Jakub Paška.

Mikulov od pátku do neděle čeká nápor až padesáti tisíc návštěvníků, kteří oproti běžnému stavu zvýší množství lidí ve městě přibližně sedmkrát. Problémy s parkováním Mikulovští řeší téměř celý rok, pro náročný vrchol turistické sezony proto připravují čtyři záchytná parkoviště. Využít lze rovněž posílené autobusové a vlakové spoje a na místě pak kyvadlovou dopravu.

Doprava a Pálavské vinobraní.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Její trasa se táhne okolo všech záchytných parkovišť, stanového městečka, amfiteátru a dalších vyhledávaných míst. V pátek tudy autobusy pojedou mezi pátou odpolední a půlnocí, v sobotu už od devíti ráno a v neděli od desáté dopolední do závěrečné třetí hodiny odpolední.

KOLLER I CIMBÁLKY

Organizátoři letos připravili několik novinek. Jsou jimi živé obrazy z historie Mikulova, lidé procházející městem v kostýmech nebo změna týkající se příchodu krále Václava IV. a jeho družiny.

Zatímco v minulých letech přijížděl panovník s královnou v podání herečky Chantal Poullain v sobotu odpoledne, tentokrát se ho přihlížející dočkají už v pátek večer. „Nezapomínáme ani na děti, pro něž jsme nejen na Kozím hrádku, na nádvoří zámku, ale i v zámecké zahradě připravili řadu hraných i loutkových pohádek, interaktivních her, soutěží, atrakcí a vystoupení různých kejklířů," uvedla ředitelka akce Irma Konešová z městské společnosti Mikulovská rozvojová.

Program Pálavského vinobraní pohltí téměř celé město. Koncerty se tradičně uskuteční v amfiteátru a na Náměstí. Seznam vystupujících je dlouhý. Je mezi nimi například David Koller, Blue Effekt, Petr Bende s cimbálkou Grajcar, Chinaski nebo Tata Bojs.

Na pódiích se objeví také množství muzikantů a folkloristů z Břeclavska. Chybět nebudou různé soutěže, divadla a ochutnávky vína či burčáku. V neděli se zájemci společně s Chantal Poullain vydají na Svatý kopeček. „Už se moc těšíme," uvedla na facebookových stránkách třeba Jana Posládková. Do Mikulova se chystají lidé ze všech koutů republiky.