Pro svatého otce si připravili dvacetikilový betlém. Upekli ho z těsta na panettone," říká žena. To je tradiční italské vánoční pečivo. „Papež se jich ptal, jestli je to k jídlu. Řekli mu, že samozřejmě ano," vypráví Sedláčková.

Stovky lidí se s hlavou katolické církve setkaly na tradiční vánoční audienci na svatopetrském náměstí. Delegace, které měly připravené dary, se pak s Františkem sešly poblíž oltáře. „Původně jsme mysleli, že mu sladký betlém předáme všichni. Ale kvůli bezpečnostním opatřením k němu mohli jen dva cukráři, kteří betlém nesli," vypráví Sedláčková.

Protože jí letadlo zpět letělo až další den, stihla si prohlédnout baziliku svatého Petra a další místa ve Vatikánu. „V Římě jsem sice už třikrát byla, ale protože jsem věřící, je to pro mě vždy hluboký zážitek," říká cukrářka.

Dvaatřicetiletá žena vyučuje na Odborném učilišti a Praktické škole v Lomené ulici v Brně. A do Itálie jezdí i se svými žáky na odborné stáže. „Dost dětí pochází z chudších rodin, pro mnohé to bývá první výlet do ciziny. Možná i poslední," myslí si učitelka. Její škola vzdělává žáky se specifickými vzdělávacími potřebami.

V těchto dnech s učni dokončuje objednávky vánočního cukroví. „Už balíme do krabiček a vydáváme," popisuje dění ve škole. Přestože učni na škole připraví 320 kilo cukroví, peče Sedláčková i doma. „Spolu se sestrou si uděláme pečící odpoledne a je to vždycky příjemné," říká.

Mezi její nejoblíbenější druhy patří linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. „Nejdůležitější je použít kvalitní suroviny. Třeba linecké promazávám marmeládou, kterou jsem udělala sama," podotýká.