Vyškovský místostarosta Karel Jurka totiž přišel s projektem, který se má věnovat právě této problematice. Poprvé se o něm zmínil před pěti měsíci, nyní už má konkrétnější obrysy. „Možnost testovat žáky řešíme poměrně dlouho. Zda se ale naše plány uskuteční, bude samozřejmě záviset na ředitelích škol," upozornil místostarosta.

Při vytváření návrhu, jak testování dělat, aby nebylo v rozporu se zákonem, se inspiroval modelem fungujícím například v Ostravě.

PREVENCI VÍTÁ

Tam odebírají anonymní vzorky. „Z těch pak vyhodnotí, jaká je situace ve škole. U nás by to mohlo fungovat od druhého stupně základních škol," naznačil Jurka. Na konci září proto má schůzku s vedoucí odboru školství.

Otevřený debatě pak je třeba právě i ředitel vyškovských spojených středních škol. „Ačkoliv jsme problémy s drogami nikdy neřešili, nemůžu samozřejmě vyloučit, že tady nejsou případy, o kterých nevíme. To nelze nikdy zcela vyloučit. Prevenci se v naší škole určitě nebudu bránit," vzkázal Klement.

Zároveň ale doplnil, že při testování je potřeba postupovat velmi obezřetně. „Je nutné si uvědomit, že jde o velmi citlivou záležitost. Musí o ní být informováni i rodiče a je nutné vyžádat si jejich souhlas. Testování bez něj je také možné, a to za přítomnosti policie, ale k tomu už musí být nějaký důvod," přiblížil ředitel.